Som elev vet jeg hvor vanskelig det er å flytte til en ny plass

ILLUSTRASJONSFOTO

ILLUSTRASJONSFOTO

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forslaget som fylkeskommune kom med den 25.10.19 kom som et sjokk! Forslaget er: Linjen naturbruk skal bli lagt ned. Grunnen til dette er: Fylket må spare 170 millioner kroner i løpet av 2020. Da velger de å foreslå nedleggelse av denne linjen siden den er så kostbar og drive.

Fiske og fangst kommer mest sannsynlig til å bli lagt ned dersom naturbruk legges ned. Grunnen til dette er at det blir vanskeligere å rekruttere til et 2. år, når man ikke har 1. året som valg. Da har elever vanligvis kommet inn i et skolemiljø. Å bli en del av et skolemiljø vil si at du har funnet nye venner, funnet sosiale plasser og være (som fotball, innebandy, treningssenter, finne på ting i fritiden osv.) Du har klart å tilpasse deg en ny plass og nytt miljø. Som elev vet jeg hvor vanskelig det er å flytte til en ny plass, og å passe inn i et nytt miljø som er forskjellig fra hjemplassen sin. Disse forholdene er noe fylkeskommunen ikke kan se på en statistikk!

Dersom naturbrukslinjen legges ned på grunn av økonomiske midler, er dette kortenkt. Vi som går en yrkesfaglig linje kommer mest sannsynlig til å tjene tilbake med skattepenger fortere enn de som går en studiespesialiserende linje. Dersom man tenker langsiktig vil en som går yrkesfag begynne å skatte allerede som 18-åring, når han/hun går ut som lærling etter vg2. Etter lærlingetiden er det vanlig å gå ut i full jobb. De utgiftene fylket la ut for eleven under utdanninga, vil mest sannsynlig raskt bli skattet tilbake av den samme eleven, få år etter.

Når det kommer til økonomi, så har fiskere en god årslønn (etter lærlingtiden). Den kan være fra 400 000 kr til 1 500 000+. Når 1 elev på fiske og fangst koster 340 000 kr så blir det ingenting, med tanke på at fiskere skatter tilbake de pengene på få år.

Av overnevnte grunner blir det uklokt å legge ned en fabelaktig linje. Dette er også en linje som holder deg i aktivitet. Du får være ute og arbeide med det du vil bli. Når 17 av 18 elever i dagens i fiske og fangst-klasse vil jobbe på båt, og 17 av de 19 elevene på naturbruk vil jobbe på havet, blir det for dumt og legge ned en linje, der så mange er fast bestemt på hva de vil bli. Mens på f.eks. studiespesialiserende linje er flere svært usikre på hva de vil bli. Dette betyr mer studering og mer stipend fra staten.

Sentralisering blir snikinnført

Den siste tiden har vår regjering snakket om at "etter olja" så må Norge satse større på fiske- og oppdrettsnæringa! Hvor blir det av denne satsinga?

For flere år siden begynte sentraliseringa. Statlige og private arbeidsplasser ble flyttet til sentrale strøk. Ungdommene flyttet etter! Nå brukes argumenter som at " det blir for få 16 - 18 åringer" ute i distriktene - så derfor må vi legge ned videregående skoler som utdanner fiskere og røktere for havbruksnæringa. En politikk som er horribel for distriktene!

Vil Norge satse på fiskeri- og havbruksnæringa så må de satse på utdanning av de som skal arbeide i næringene! Ikke legg ned skolene! En konsekvens av dette blir at flere ungdommer flytter! Distriktene tømmes for dem distriktene trenger mest - nemlig ungdom!! Hvorfor skal de bo og kanskje stifte familie, bygge hus et sted der politikerne plukker bort alt! Nå er det vel snart på tide å stoppe pengesluket til Bodø, og heller satse på å holde distriktene i gang!

Nå må snart politikerne begynne å se en konsekvens av det de gjør!

Her i fiske og-fangst klassen har vi 1 av 2 som bor på hybel. 1/3 av hybelboerne reiser 5,5 timer en vei til Bø i Vesterålen (i buss), mens 1 person i denne klassen reiser 6 timer en vei, hele veien til Oppeid på Hamarøy. Alle disse 4 personene har fiske og -fangst linjer nærmere seg enn den som er på Gravdal. Som Inndyr og Myre. Men de velger og dra denne lange veien bare på grunn av det gode ryktet til naturbruk og fiske og-fangst linjen på Gravdal. Og linjene har levd opp til forventingene! Derfor!

Visst det blir realitet at Naturbruk og Fiske og fangst blir lagt ned, får myndighetene kose seg med ufaglærte fiskere, dårligere kvalitet på fisken og større risiko for skader på båt og mannskap.

Alle burde få gå den linjen de vil!

#Fuckfylket

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken