Hvem eier torsken?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Torsdag 18.oktober hører på radioen at Norge og Russland er blitt enige om torskekvoten for 2019. Norges andel blir på 350.000 tonn, veldig bra. Tidligere fiskeriminister Per Sandberg sa tett før han gikk av at torsken var det norske folk sin eiendom. Ja, hvem at det norsk folk var det han mente. Det var i allefall ikke de som har vært mannskap et langt liv. I dag er det noen få som forvalter den norske torskekvoten. Her er noen eksempler.

I 1975 skriker den norske kystflåten etter mannskap, og i mange aviser ser man annonser der det søkes etter mannskap. Så til et langt liv som mannskap. La oss ta en båt i 1975 der fem unge fiskere starter opp i lag, Der en har kjøpt båten. Alle kunne jo ikke ha kjøpt hver sin båt. Hvem skulle da ha vært mannskap. Årene går, de fisker og lever det gode liv. Helt til 18.april 1989. Da erklærer dåværende fiskeriminister Bjarne Mørch Eideim at fra neste år blir det kvote. Årene som følger blir et mareritt for fiskerne, spesielt for mannskapet. Tiden flyr og mannskapet på fem fra 1975 er blitt 60 år og skal avslutte sin karriere. Fire av mannskapet drar hjem til en stakkars fiskerpensjon på 12000 i måneden. Mens skipperen kan så seg på brystet og si at jeg skal selge min kvote til en verdi på 10-15 millioner i dag. Mens noen skippere velger å kjøpe seg opp mer kvote, og det er vel og bra. Men hvem er som har vært med å gjort det lik at de har ryggrad til å gjøre det. Jo, mannskapet. Så hvem var det som sa at torsken tilhørte det norsk folk.
En ting til. Hva er effekten til de båtene som i dag har kjøpt seg opp på kvote. De sysselsetter for bare 3-6 mann, det samme som den 50-fotingen fra 1975. Hva fisket de samme båtene for kvotekjøpsordningen kom? Jo, 70-150 tonn. En stor kvotebåt kunne i dag ha hatt nok torsk til 7-8 vanlige båter på 40-50 fot, og de har fått en normal inntekt hvis de ar arbeidet hele året. Det er kommet inn en stygg moral, spesielt blant unge fiskere, Hvis de ikke tjener en million på et halvt går det ikke.
Mitt spørsmål blir da:
- Hvor er gavepakken fra staten til de som var så dum og var mannskap fra 1975 og ikke var så framsynt at de kjøpte seg egen båt da får at kvota skulle være verdt ti millioner. Den norske torskekvote er jo fremdeles folkets eie.


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags