Akseptabel risiko?

BESØK PÅ FØDEN: Enhetsleder May Vollnes Johansen viste Oskar fødselskalenderen på fødestua, der hans egen fødsel var markert med blå knappenål høsten 2010. Arkivfoto

BESØK PÅ FØDEN: Enhetsleder May Vollnes Johansen viste Oskar fødselskalenderen på fødestua, der hans egen fødsel var markert med blå knappenål høsten 2010. Arkivfoto

Artikkelen er over 4 år gammel

Tirsdag avgjør styret i Nordlandssykehuset om fødestua på Gravdal stenges en måned i juli 2016. Selv om risikoen vurderes som liten, kan det få svært alvorlige konsekvenser.

DEL

Kommentar At akuttkirurgi ved Nordlandssykehuset Lofoten er i fare, har engasjert stort i Lofoten denne høsten. Jeg antar at det er derfor at Nordlandssykehuset innstilling om å sommerstenge Fødestua på Gravdal, så langt ikke har fått i nærheten av den politiske oppmerksomheten som den fikk i fjor.

Enhetsleder ved fødestua på Gravdal, May Vollnes Johansen, var i mandagsavisen klar på at sommerstegning ikke er ønskelig fra personalets side. Men for andre år på rad har Nordlandssykehusets direktør Paul Martin Strands, innstilt på å sommerstenge fødestua i Lofoten fire uker i juli måned. I oktober ba direktøren om at ...«klinikkledelsen utarbeide forslag til en alternativ organisering av tilbudet for sommeren 2016 som innebærer sommerstenging ved fødestua i Lofoten».

Risikoanalyse er gjennomført, og konklusjonen i dokumentet er at man på ingen punkter scorer rødt etter at risikoreduserende tiltak er satt inn. Dermed har direktøren konkludert med at risikoen er innfor det akseptable, og har innstilt til vedtak om sommerstegning av føden i Lofoten til styremøtet i Nordlandssykhuset tirsdag.

Akseptabelt er ikke risikofritt.

I analysen pekes det på to scenario som vurderes alvorlig, eller svært alvorlig, også etter risikoreduserende tiltak: • «Akutt hendelse tilknyttet gravide, scorer med liten sannsynlighet, men alvorlig konsekvens hvis det skulle skje. Sannsynlighet for akutt hendelse tilknyttet gravid er svært liten. Hvis akutt hendelse oppstår, er det vanskelig å definere tiltak som helt eliminerer risiko». • «Lokal gynekolog ikke tilgjengelig for katastrofekeisersnitt, svært liten sannsynlighet for at det skal skje, men svært alvorlig konsekvens for pasienten hvis dette skjer (...).

En grytidlig morgen våren 2010: Sammen med min mann kjører jeg til sykehuset på Gravdal, gravid i syvende måned. Jeg hadde våknet av smerter i magen, og har kjent litt mindre bevegelser fra den lille. Men jeg er ikke spesielt bekymret. Jeg er en frisk førstegangsfødende, og sannsynligheten for akutte hendelser med gravide er jo så liten.

To timer senere lå jeg i narkose, mens et fantastisk team på Gravdal kjempet for å redde vår sønns liv. Han var livløs da han ble forløst med katastrofesnitt, og sterkt preget av å ha fått for lite blod- og surstofftilførsel grunnet en uoppdaget blodpropp og blødning bak morkaka. Helsepersonellet har i ettertid vært klar på at det sto om minutter. Hadde vi ikke hatt fødestue på Gravdal med akuttberedskap den dagen, hadde vi mistet Oskar. Heldigvis fikk vi hjelp i tide.

I fjor ble forslaget om sommerstegning forkastet etter lang drøfting i styret, med seks mot fire stemmer. Nordlandssykehuset møtte finne andre steder å spare 686.000 kroner.

La oss for guds skyld håpe at flertallet i styret har vett til å stå imot også denne gang. Lofotkvinner skal ikke aksepterer større risiko og forskjellsbehandling. Våre liv, og våre barns liv, har like stor verdi som alle andres.

Hvordan vil det bli for kvinnene med termin neste sommer å kjenne på usikkerheten, risikoen de må akseptere om det usannsynlige skulle skje nettopp dem? Det kan alle med barn forestille seg.

Sommerstegning er å akseptere en ytterligere nedbygging av fødetilbudet i Lofoten, og en svekkelse av vårt lokalsykehus som vi allerede vet er utsatt.

Min konklusjon er at du tar feil, Paul Martin Strand. Risikoen er ikke akseptabel. Våre liv er mer verdt enn dette.

Hvordan vil det bli for kvinnene med termin neste sommer å kjenne på usikkerheten, risikoen de må akseptere om det usannsynlige skulle skje nettopp dem? Det kan alle med barn forestille seg.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken