Fotballen i Vågan

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Varsko her!! Som lokal fotballpatriot/idiot, har jeg noen tanker jeg vil dele med dere rundt det som skjer i seniorfotballen i Vågan for tiden.

DEL

LeserbrevLa meg si det aller først, der er mye positivt i Våganfotballen. Vi har mange engasjerte folk, som står på hver dag med stort og smått i klubbene. Vi har aldri hatt bedre fasiliteter hva gjelder anlegg, og sikkert utstyr også. Vi har et næringsliv som støtter klubbene, og økonomien er etter mitt skjønn god.

Det som ikke er positivt, er at vi er så langt nede resultatmessig som vi ikke har vært siden før FK Lofoten ble stiftet for 26 år siden. Vi har pdd to lag i 4 div (som begge stod i fare for å rykke ned i år), og to lag i 5 div. Situasjon var faktisk slik at Knausen kunne vært vårt eneste 4 div lag i 2019. Med fare for å tråkke noen på tærne, skal Knausen være for mosjonister og falne stjerner. Kabelvåg sitt A Lag sliter med å stable 11 mann på beina til kamp.

Ser vi litt nedover i kullene i alle tre klubber (SIL, KIL og HIL), er det færre unger som spiller fotball. Årsakene til dette er nok flere, men den største er vel at der er flere tilbud i dag, enn f.eks 20 år siden.

Jeg skal ikke bruke mere tid på dagens situasjon, men fokusere på hva jeg mener vi må gjøre for å snu den negative trenden vi faktisk står midt oppi.

Så hva kan løsningene være?

Etter mitt syn bør vi samle fotballgruppene i Svolvær, Kabelvåg og Henningsvær under en paraply. Gjerne fra ungene begynner med fotball, men iallefall fra de starter med ungdomsfotball i 12 årsalderen. Jeg mener denne paraplyen må hete FK Lofoten.

Samle trenerkreftene, økonomien og den gode dugnadsånden i EN klubb, så vil vi stå mye sterkere sammen!

Det kan ansettes en daglig leder. Arbeidoppgavene bør være den daglige driften, oppnå kvalitetsklubbstempel fra NFF, en mulig Fotball Fritidsordning og å arrangere en årlig stor turnering.

Trenerne fra 12 år og oppover bør være de som er best skolert med kurs og erfaring. Og vi bør sammen jobbe for en fullskala 11´ er hall og utendørsbane i området Osan-Tjeldbergvika. Etter hva jeg har skjønt finnes det lokaliteter for noe slikt. Med bla Kraft til Idretten`s penger og ett velvillig næringsliv, bør dette være mulig. Vi vil da kunne overlate Vaagar Idrettspark til handball og turn. Turn kan da overta hele den nye delen, og det vil iallefall være plass til to håndballbaner inne i den gamle delen.

Jeg tenker med opprømthet hva vi kunne arrangere av turnering og andre aktiviteter med 5 utendørsbaner og en full 11` er innedørsbane midt i hjertet av Lofoten. Mulighetene er mange!

Historisk sett er det få områder i Nordland som har produsert like mange spillere til høyere divisjoner i norsk fotball som vi har her i Vågan. Vegard/Stein Berg Johansen brødrene, Mathias Normann, Niklas Antonsen, Bjørn Strøm, Stig Johansen, Øyvind Rodahl, Remi Hanssen, Kristoffer Nessø, Lysvoll brødrene har alle slitt sine første fotballsko i Vågan. Jeg har sikkert glemt noen. Vi har hatt ett lag i 1 divisjon over to perioder, og vi har hatt trenere med den høyeste trenerutdannelsen man kan ta i Norge. Vi har fotballtradisjoner i Vågan som er sterke!

Vi har mye talent både på gutte og jentesiden som spiller om kretsmesterskap hver sesong. Disse forjener at vi forvalter dem på en god og bærekraftig måte!

Så det jeg vil spørre alle med et hjerte i Våganfotballen om: Skal vi ødelegge dette, å sette oss 30 år tilbake i tid, bare for at vi som stort sett er ferdig med våre sportslige prestasjoner ikke klarer å bli enige?

Legger vi FK Lofoten død nå, mener jeg at vi ødelegger mulighetene til å få et lag opp i høyere divisjoner på sikt!

Vi vil falle tilbake til slik situasjonen var, med to leire i SIL og KIL som jobber mot hverandre. Mest sannsynlig med ett A lag i 4 divisjon og to A lag i 5 divisjon. Kanskje vil man klare å rykke opp i 3 div ett år for så å rykke rett ned igjen.

Blir vi enige NÅ om en god modell, kan vi om 3-5 år ha et knallgodt fotball lag med lokal ungdom. Dette vil også gjøre det interessant for de som flytter hjem etter endt utdannelse, istedet for at de kanskje velger å gå til andre klubber fordi de sportslige forholdene er bedre dær. Ønsker vi at våre talenter går til andre klubber som er på samme nivå? Eller vil vi være den klubben som tilbyr den beste modellen?

På handball og turnsiden samarbeides det fint. Hvorfor? Jo fordi man har innsett at det rett og slett er helt nødvendig for å opprettholde aktiviteten.

For de aller fleste ungdommer spiller det liten rolle hva klubben heter, tror jeg. De forenes alikevel etter 10l klassen på skolen og er stort sett gode venner uansett om man har SIL, KIL, HIL eller FK Lofotens emblem på drakten.

La oss gi disse noe å se opp til og strekke seg etter. Og la oss gi de som vil noe med idretten sin best mulige forutsetninger for å lykkes!

Forholdene ligger fint til rette for å lykkes sammen, men da må vi kanskje svelge gammel stolthet og rivaleri. La oss tenke nytt, og se framover sammen!


Jonas Hanssen

Trener KIL G16-Fotballpatriot

Kabelvåg

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags