Det klages mye på manglende infrastruktur og toalettfasiliteter i Lofoten. I dette innlegget vil jeg framsnakke det flotte toalettbygget på Hauklandstranda og rose de som drifter det.

Som masterstudent i naturbasert reiseliv har jeg nøye fulgt den pågående debatten om den økte turistmengden i Lofoten og den økte slitasjen på naturen og de mange manglende fasilitetene i regionen vår. Og jeg er helt enig i at vi må få på plass en finansiering av felles goder dersom vi skal fortsette å øke antallet besøkende til øyriket. Dagens situasjon er uholdbar for besøkende så vel som for lokalbefolkningen.

Allikevel vil jeg gjerne trekke fram ett positivt eksempel, ett eksempel til etterfølgelse. Jeg vet ikke hvordan de har klart å finansiere dette, eller hvordan det er styrt, men ett sted i Lofoten har ett fantastisk flott gratis servicebygg.

I helga nøt vi muligens den siste sommerdagen i Lofoten (?). Vi spiste middag og koste oss på Hauklandstranda og etter en gjennomgang av kamerarullen kunne jeg telle at jeg og min lille familie har spist middag på Hauklandstranda hele 15 ganger i sommer!

På mitt favorittsted finnes ett enkelt men reint servicebygg med vannklosett som bestandig har toalettpapir tilgjengelig og der er en vask med rennende vann så man får vasket fingrene sine skikkelig

Elianne Einarsen

Det er altså ikke bare turister som benytter seg av dette fantastiske friluftsområdet. Litt av grunnen til at vi besøker denne perlen så ofte er fordi den er så lett tilgjengelig; 10 minutter kjøretur fra hjemmet vårt ligger Norges fineste sandstrand, selv på den varmeste sommerdagen i juli klarte vi å finne parkering og stranda er lett tilgjengelig for alle.

Og, sist men ikke minst; der finnes ett offentlig toalett. Som høygravid kvinne og med en liten kar på slep som relativt nylig har sluttet med bleier så sier det seg selv at vi har hatt et økt behov for å ha et ordentlig toalett i nærheten dersom vi skulle på tur.

På mitt favorittsted finnes ett enkelt men reint servicebygg med vannklosett som bestandig har toalettpapir tilgjengelig og der er en vask med rennende vann så man får vasket fingrene sine skikkelig.

Jeg setter så pris på å ha muligheten til å nyte godværsdagene på den vakre stranden, og samtidig ha ett ordentlig toalett i nærheten. Det høres kanskje spesielt ut å være takknemlig for at man har ett toalett tilgjengelig på en av de mest besøkte sandstrendene i Norge, men i Lofoten er faktisk dette en luksus.

Så tusen takk til Vestvågøy kommune og til de som drifter dette servicebygget, til de som vasker der, tømmer søpla og fyller på med toalettpapir. Vit at jobben

Vit at jobben dere gjør settes pris på, ikke bare av turistene men også av oss som lokale!

Elianne Einarsen

dere gjør settes pris på, ikke bare av turistene men også av oss som lokale!

Jeg håper vi i framtiden får på plass en ordning med turistskatt slik at flere får muligheten til å bygge enkle men rene toaletter på de mest utsatte og besøkte plassene i Lofoten, slik at vi slipper å møte på uhyggelige ekskrementer når vi trasker rundt på turstiene i vår fantastiske natur! 

Store nyheter, trafikkulykker og stengte veier - last ned nyhetsappen fra Lofotposten og få varsel på mobilen når noe skjer:

Pushvarsel Lofotposten for iphone/ipad

Pushvarsel Lofotposten for android