Sommarveian her eg bor.....

Foto:

Av
DEL

Leserbrev
Eg trives veldig godt her eg bor, elska alle årstidene, alle skiftninger og alt vær.

Eg synes det e spennanes å treffe masse nye menneska, man gjør gjerna det når man bor i Lofoten, uansett årstid.

Men i dag blei eg litt redd.
Eg tenkte at siden sola skjein så fint i dag, og temperaturen var så flott så skulle eg ta meg en tur ut førr å nyte all den vakre naturen rundt meg, og siden eg egentlig e gimsøyværing tenkte eg at eg skulle vandre rundt på mine barndoms knausa og hauga, mimre litt og nyte synet av Gimsøystraumen som hvileslaust sleng seg nord eller sør. Men førr å komme meg til min barndoms øy må eg forlate mitt, nå så kjære, Henningsvær, eg gjør ikkje det så veldig gjerna på sommerstid. Eg synes det e litt førr mye bal med det. Men eg hadde altså bestemt meg førr at i dag så skulle eg likevel gjøre det.
Bruk av min lille turkise vespa blei forkasta, eg tenkte at det kunne jo være skodda og kaldt utti Straumen og at det kunne bli kaldt, så eg valgte bilen.

Nu skein sola vakkert og varmt også på Barstranda, så eg kunna spara meg de bekymringan.

Men det som derimot skapte bekymringa var turen fra Henningsvær og til Rørvika…og Vice a versa……. På tur FRA Henningsvær til Rørvika talte eg 51 parkerte bila, de aller fleste godt plassert på møteplassan, ja de som er merka med en stor, blå M. Da eg kjørte opp lærte eg at det var et punkt på veien der det skulle være greit å møte, og passere et møtende kjøretøy. I dag så det mer ut som permanente parkeringsplassa.
Eg hadde noen flotte tima i blant kjente knausa og hauga, spiste noen blåbær, et par modne multer og snusa på noen fine blomster, eg sendte noen snappa til kjente og kjære før eg vendte nesen not Værret igjen.

Turen hjemmover blei virkelig en tankevekker, denna gangen talte eg 56 parkerte bila, langs veien og på de plassan som er merka med M…..og det var fra Rørvika til Festvåg. Fra Festvåg til Engøybrua sto det ytterligere 28 kjøretøyer (Utenom parkeringen til venstre for oppkjøringa på brua), de siste 12 stod sirlig parkert på veiskuldera helt ved bruen så de skjermet glatt for lysignalet som skal fortelle oss om det er lov, eller ikke å bare peise over på direkten.

I tillegg til alle disse som bare MÅ sette fra seg bilen sin langs veien møtte jeg massevis av biler som kom fra Værret, deriblandt fem busser (én rutebuss). Det sier seg selv at dette ikke er trygt. Så stor som trafikken er i disse hektiske sommerukene er det helt nødvendig at møteplassene faktisk er det og ikke gjør nytten som parkeringsplasser for de spreke menneskene som skal bestige fjelltopper, og klatre Prest eller andre fjellformasjoner. Er virkelig disse spreke menneskene i så dårlig form at de må parkere rett under det fjellet de skal beseire?

Og hvor er de som skal håndheve trafikkreglene? Er det ikke på tide at det gjøres noe med denne villparkeringen. Kanskje kan det etableres skikkelige plasser der de som skal nyte naturen vår kan sette fra seg bilene på et fornuftig og trygt vis? Sånn at de som faktisk bruker veien til det den er ment for, nemlig å kjøre på, også kan føle seg trygge……..

Det er stor forskjell på kjøremønster til lokale og besøkende, sånn er det bare. Vi kjører også annerledes når vi er på besøk noen steder enn vi gjør hjemme. Veiene, svingene og bakkene er ikke kjente og vi nøler litt mer, vi kjenner ikke veien som vår egen bukselomme og kjører litt mer nølende. Og vi møter dem som kjenner veien og smyger seg glatt frem på SINE kjente trakter, vi som bor her kan ikke det i disse dager, og de fleste vet det og forholder seg til det……men dette er snakk om en veistrekning som tillater 80 km/t. JADA jeg vet, det er ikke påbudt å kjøre i 80….men det er lov, og mange gjør det, og farlige situasjoner oppstår hver dag, hver time, på hver kilometer, på de knappe 8 km fra E10 til holman vårres her utti havet.

Det kommer til å skje ulykker sånn det er nå, der vi tror det er muligheter for å kjøre ut når vi kommer rundt en sving, eller over en bakketopp står det nå et kobbel av biler, noen har også gjort det om til sitt eget lille sommerparadis, med campingstoler, kjøkkenkrok og klesnor til å tørke svett treningstøy på, riktig så idyllisk har de det der på veikanten det hundrevis av biler og busser i hopetall passerer stort sett hver time på døgnet.

Og det ser ut som at det skal være sånn, så vær så snill, politi, Vegvesen, parkeringsetat, kommunestyre, fylkesting, storting, regjering eller KEM NU DET E SOM HAR ANSVAR førr dettan, VÆR SÅ SNILL Å RYDD OPP, før det skjer nåkka alvorlig. VI har ingen å miste, eller som vi vil skal bli merket for livet, det gjelder helt sikkert de som besøker oss også.

Eg e veldig glad for at eg ikke MÅ ut av Henningsvær i juli, eg synes det e ganske skummelt eg!
Som en liten fyr oppi ei fjellbygd sa en gang: «Det e fali det»


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags