Gå til sidens hovedinnhold

Slutt å svartmal

Jim Simonsen Jenssen

Fylkesleder i Nordland Unge Høyre

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Lofotposten den 22. mai svartmaler Arbeiderpartiet og AUF Norges rolle i verden. De mener Norge har blitt en ubetydelig aktør i verden på så godt som alle punkter.

Det er vanskelig å ha en seriøs politisk debatt med et parti som gang på gang prøver å skape en falsk debatt om regjeringens politikk. Heldigvis viser resultatene og fakta noe helt annet enn det AUF forsøker å oppkonstruere.

Først til AUF sin kritikk mot regjeringen om kvinners rettigheter. Globalt er Norge blant de største giverne til reproduktiv helse og kvinners rettigheter og likestilling. Dette utgjør mer enn 1 milliard kroner årlig, og bidrar til å hjelpe kvinner som er i en sårbar situasjon. I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen en ytterligere økning til blant annet FNs befolkningsfond (UNFPA). Dette viser at Høyre tar dette spørsmålet på alvor, og det er verdt å spørre seg hvorfor AUF ikke ønsker det samme.

Så til AUF sin påstand om at Arbeiderpartiet vil være en pådriver for et internasjonalt forbud mot kjernevåpen. Slik jeg leser landsmøteresolusjonen til Arbeiderpartiet skiller den seg ikke fra stortingsforliket som er grunnlaget for regjeringens politikk. Høyre mener dessuten at Norge ikke bør bryte med Nato-solidariteten i dette spørsmålet, noe generalsekretær Stoltenberg tydelig har advart mot. Selv om AUF mener det er en god ide, så kan vi ikke sette solidariteten innad i NATO-alliansen til side, spesielt ikke i den usikre tiden som vi lever i.

Likevel så bommer AUF kraftig i kritikken sin. Da den historiske atomavtalen med Iran ble inngått, bidro Norge til en del av implementeringen. Norge bidro også til uttransportering av kjemiske våpen fra Assads arsenaler. I fjor ble det inngått en historisk fredsavtale i Colombia, hvor Norge var blant tilretteleggerne. Norge bidrar til viktige fredsinitiativer i Filippinene, Afghanistan, Midtøsten og Sør-Sudan. Normaliseringen i desember i fjor mellom Norge og Kina gir oss økt relevans for å bidra i fred- og forsoningsprosesser. Resultater er viktigere enn symbolpolitikk, og dette kan ikke en gang AUF bortforklare.

AUF mener Norge bare er et lite land. På tross av kun 5 millioner innbyggere, er vi verdens 28. største økonomi, vi har havområder som kan sammenlignes med Middelhavet i utstrekning, og vi har et globalt engasjement innenfor fred, utvikling og sikkerhet hvor vi stadig hevder oss og setter agendaen. AP bør slutte å svartmale og heller anerkjenne den rollen Norge spiller med en Høyre-ledet regjering.

Kommentarer til denne saken