Kjære 10-klassing

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det nærmer seg tiden der du, og alle dine jevnaldrende, skal velge veien videre i livet, i alle fall det som skal være din start i arbeidslivet. Du skal søke videregående skole. Det viktigste valget ditt så langt i livet.
Du har helt sikkert tenkt mye på dette, og fått massevis av gode råd om hva du må velge, hva som er best for deg, hva som kommer til å bli det aller beste å jobbe med, hva du kommer til å tjene mest på, hva som vil gjøre deg lykkeligst og andre viktige argumenter.
Jeg skal ikke fortelle deg hva du skal velge, DET valget er ditt. Men jeg skal fortelle deg litt om mitt valg og hva det har gitt meg.
Jeg famla litt i myldret av valg for livet mitt, og var slett ikke sikker da jeg sto på trappa til videregående, med veska full av bøker som skulle gjøre meg til økonom eller noe tilsvarende……jeg var rett og slett usikker på om dette var det jeg ville.

Jeg oppdaga raskt at det var nok ikke her jeg skulle være, men fullførte grunnkurs på det som den gang het «Handel- og Kontor». Neste august sto jeg klar med samme skoleveske, denne gangen full av bøker, jeg hadde også nyinnkjøpte sylskarpe kniver og to sett kritthvite kokketøy som hang på hver sin henger klar til bruk. Jeg skulle starte på grunnkurs «Kokk- og Servitør» Det som nå er «Restaurant- og matfag» Det ble to spennende år, der jeg oppdaget at det finnes utallige utfordringer i mat og alt det rundt…..og at å være kokk er så mangt ikke bare koke fesk og potet. Som det helt sikkert er mange valg og utfordringer i alle andre yrkesfag også.
Veien førte meg frem til fagbrev, en annerkjennelse på at jeg kan et fag. Og gjett hva? Jeg fikk virkelig bruk for det året jeg hadde «kastet bort» med det året jeg hadde gitt meg tallene i vold, det var godt å ha med både når jeg skulle kalkulere pris på rettene og når jeg skulle beregne mengde i både en rett og hele menyer.

Jeg hadde noen spennende år før jeg søkte nye utfordringer, jeg ville lære mer, jeg ville studere…..men det er jo ikke mulig uten allmenfag/studiespesialisering………..eller vent litt…..er det virkelig umulig. Sto jeg der med et fagbrev, en fullverdig utdannelse uten å kunne komme meg videre?
Bare tull, jeg har nå en Bachelor (3 årig utdannelse på høyskole) jeg har også studier på universitetsnivå. Jeg har studert Matkultur, Produktutvikling og jeg er adjunkt i RM-fag. Jeg driver min egen restaurant med opp til 18 ansatte i sesongene og jeg har også Mesterbrev i kokkefaget, som er en administrativ videreutdannelse som bygger på Fag/Svennebrev.
Underveis har jeg fått en haug med herlige opplevelser og utfordringer. Jeg har deltatt i utallige konkurranser med deltakelse sammen med de «store» i NM i kokkekunst, jeg har reist masse i både inn og utland med kokkeknivene mine i bagasjen, truffet massevis av spennende mennesker og lært ufattelig masse……med yrkesfag som grunnmur………

Hva vil jeg så med å fortelle deg dette?
Jo det at valget er DITT, og at det er et utall av muligheter også om du velger yrkesfag. Alle kan ikke bli akademikere, alle kan ikke bli leger eller veterinærer eller politi…..noen må faktisk også gjøre alle de andre jobbene. Samfunnet trenger oss alle sammen…….rørleggeren, snekkeren, kokken, sjåføren, legen, sykepleieren, elektrikeren….alle er viktige brikker i det som er samfunnet vårt.
Og det er ingen blindvei om du velger yrkesfag, det finnes mange veier videre.
Om du velger yrkesfag er du også nesten garantert å komme deg ut i arbeide når du er ferdig utdannet, du har jo allerede jobbet i to år under læretia di. Du har allerede fått månedlige innbetalinger på kontoen din for at du har gjort en jobb……mens du har vært under utdannelse.
Så kjære 15-16-åring, velg med hjertet, det er et veldig viktig valg du skal ta. Og ingen, absolutt ingen vei er uviktig, så det er DITT valg.
Lykke til!


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken