På Lofotpostens nettside har leserne de siste dagene kunnet følge debatten om hvorvidt det er greit at andre enn skiløpere benytter de preparerte løypene mellom Svolvær og Kabelvåg. Diskusjonen oppsto etter at en mor gikk på bena i den preparerte skøytetraseen, da hun fulgte barna sine som gikk på ski. En skiløper ga beskjed om at dersom man ikke kunne gå på ski, fikk hun holde seg til gangveien. Dette er ikke en diskusjon som avgrenser seg til Vågan, den blusser opp hver vinter over hele landet.

Les også: – Om jeg ikke får gå på føttene i løypa, så får ikke ungene gå på ski heller, for jeg kan ikke sende dem i marka alene...

Skiklubbene bruker utallige dugnadstimer på å preparere løyper for dem som ønsker å gå på ski. Leder i Kabelvåg og Svolvær Skiklubb, Stein Alsos, påpekte for noen dager siden til avisa at ingen ville gått i traseen i Kongsmarka dersom den ikke hadde vært preparert. – Om det blir gjengs at folk går på føttene i skiløypa kan det være at de som i dag jobber dugnad ikke orker mer, uttalte Alsos.

Er det noen det virkelig står respekt av, er det de som legger ned hundrevis av dugnadstimer for å legge til rette for at andre skal ha et godt aktivitetstilbud. Da framstår det også som direkte respektløst å ødelegge det andre har opparbeidet og tilrettelagt for. Skiklubben i Vågan har nå en stor gruppe aktive løpere, og vi har stor forståelse for at man blir både sinte og frustrerte hvis treningsforholdene ødelegges. Skisesongen er kort i Lofoten.

De som ønsker å gå i ferdigpreparerte skiløyper til fots viser gjerne til allemannsretten. Leder i Lofoten Friluftsråd Karianne Steen har i den sammenheng et viktig poeng når hun påpeker at almenretten også innebærer plikter. Som for eksempel å respektere tilrettelegging og ikke ødelegge skiløypa for andre.
Men så er det jo også sånn at de fleste som går tur i skiløypa, har vett nok til å ikke tråkke i selve skisporet. Det er delen av løypa hvor skiløperne går i friteknikk, som benyttes også av dem som ikke har ski på bena. Er sålen i løypa sterk nok til at de som går ikke setter spor, mener vi det må være et mindre problem om noen tar bena fatt. Alt koker ned til at hver og en må bruke fornuften, vise hensyn og varsomhet.

Les også: – Må ta hensyn og allemannsretten forplikter

En annen sak er at et skjemmende problem som vi ofte møter langs veiene, også forflytter seg innover i de preparerte løypene vinterstid. Det er en evigvarende irritasjon at hundeeiere som har med seg bikkja på tur, ikke tar seg bryet med å plukke opp ekskrementer. For nestemann i sporet er det ikke like artig å teste om avføringen funker som glider. Det samme gjelder forsøpling. Sjokoladepapiret skal ikke ligge igjen i marka, plukk opp etter dere!

Lofotposten ønsker alle våre lesere fine turer, med eller uten ski, og en riktig god påske!

Delta i debatten om bruken av skiløypene her.