Det burde ikke være mulig

Av

Jeg elsker det umulige og fryder meg over det usannsynlige. Det umulige inspirerer og det usannsynlige gir oppdrift. Uten disse «merkelappene» ville vi ikke ha noe å strekke oss etter.

DEL

LeserbrevLVO er noe så umulig som et symfoniorkester med en miks av proffe og amatører. Noe så usannsynlig som et ensemble med tenåringer og pensjonister i samspill, med musikere spredt utover hele den langstrakte øygruppa som gir orkesteret navnet; Lofoten og Vesterålen Orkesterforening. Du tror det nærmest ikke før du har hørt dem.


Det å holde på med et så krevende prosjekt uavbrutt siden 1975 er en like umulig idé som for eksempel å etablere romforskning i et fiskevær. Eller et Akademi med blant annet filosofi på dagsorden på et fergeleie. Det er like usannsynlig som å få hele verden til å komme å se på hval ute på det åpne havet vest av Andenes eller å etablere et spektakulært vikingmuseum i en del av landet ingen tidligere forbandt med vikinger.

Lengst nord i Nordland har Lofoten og Vesterålen Orkesterforening (LVO) oppnådd oppsiktsvekkende resultater ved å satse på unge utøvere gjennom en årrekke.

Det bør de få lov til å fortsette med.

21. september i 2016 heises Hugo Hilde ned fra taket i den splitter nye Kulturfabrikken på Sortland mens han spiller fiolin. Under seg har han en fullsatt sal og Lofoten og Vesterålen Orkesterforening.

La oss spole tre-fire dager tilbake: Jeg og Søren Frank har ansvaret for åpningen. Jeg ringer Hugo som er solist i finalenummeret.

– Skal jeg virkelig heises ned fra scenetaket, spør Hugo.

– Ja, dette har vi snakket om for flere måneder siden, sier jeg.

– Det er bare det at jeg har egentlig høydeskrekk. Jeg vet ikke om det er mulig å få til det der stuntet der, Svein, sier Hugo.

Jeg blir stille og tenker på stillasebyggeren fra Melkøya som har kjørt ens ærend fra Hammerfest for å bygge en hengestillase som Hugo skal gå på. På de irske flyge-spesialistene som har forberedt innslaget og fraktet med seg spesialutstyr gjennom halve Europa. De 30 sekundene det tar Hugo og fly fra toppen av scenen og ned på gulvet har kostet rundt 60 000 kroner alt i alt.

– Og det sier du nå, sier jeg til Hugo.

Men på prøven noen timer senere, da den den unge flygerinnen fra Irland tar fiolinisten fra Sortland i hånden, ser ham dypt inn i øynene og sier «Trust me Hugo», da skjønner jeg at det umulige vil bli mulig.

Det er ikke spesielt sannsynlig at den unge trompetisten Temman Al-Taie fra Vestvågøy eller Marte Sofie Hansen 18 år og klarinettist fra Andøy skal kunne lande en solistjobb.

Men likevel: 21. oktober i år er en helt spesiell dag for ni unge talenter fra regionen. Det er dagen de skal få prøve seg som solister sammen med Lofoten og Vesterålen Orkesterforening. På programmet står verker av Bull, Arutjunian, Neruda, Wienawski, Mozart, Saint-Saens, Larsson, Haydn, Mozart og Brahms.


Dette er konsertens solister:

• Temmam Al-Taie, Trompet fra Vestvågøy

• Victor Vogel, Trompet fra Lødingen

• Birgitte Frendal, fløyte fra Hadsel

• Marthe Sofie Hansen, klarinett fra Andøy

• Celia Sanchez-Nieves, filoin fra Hadsel

• Aurora Winsjansen og Silje Risjord begge fiolin fra Sortland

• Hedda R. H. Dyrnes og Pelle Winsjansen begge cello fra Sortland.

Hugo Hilde (24) fra Vesterålen fikk fast orkesterjobb i Kringkastingsorkesteret (KORK). Han ble gruppeleder på andrefiolin. Det vakte oppsikt da Sortlands-gutten landet jobben allerede før han var ferdig på musikkhøgskolen.


– Veldig mange er glad på mine vegne nå, sa Hugo i et intervju med bransjenettstedet musikkultur etter at nyheten om hans kork-jobb ble kjent.

Og Hugos prestisje-jobb gir inspirasjon til langt flere enn Hugo sjøl. Ingen av de ni unge solistdebutantene i LVO lurer på hvor Hugo har sin første orkester fartstid fra.

Det gjør det umulige litt mer sannsynlig.


Det kan godt hende at det er usannsynlig, ja, nærmest umulig å få finansiert videre drift av LVO. Det er bare én av mange gode grunner til å sørge for at det skjer.Leve ELLVEO!
Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags