Høyres utspill kan vekke mistanke om at forretning og politikk er vevd litt for tett sammen

Foto:

Av

Vestvågøy Høyre har ved flere anledninger brukt interpellasjoner til å tale varmt for hvordan Leknes som regionsenter bør utvikle seg. Senest i kommunestyret tirsdag der kommunestyrerepresentant Håvard Horn interpellerte om å styre bosetting på Leknes nærmere Buksnesfjorden.

DEL

MeningerDebatten er viktig, blant annet fordi gode bomiljø og mer attraktivt kommunesenter er viktig for å stagge befolkningsnedgang, og tiltrekke seg arbeidskraft.

Ordlyden gir imidlertid grunn til å spørre om partiet brukte talerstolen til å framsnakke et prosjekt som i sterk grad involverer egne medlemmer. I interpellasjonen heter det:

«Slik vi ser det har vi nå i realiteten bare ett skikkelig alternativ igjen for å knytte sentrum og byen Leknes tettere mot havet. Dette alternativet er på en forbilledlig måte illustrert gjennom en skisse som er kalt Lofotr havn. Et prisverdig lokalt initiativ».

Realismen er vanskelig å bedømme siden prosjektet er på skissestadiet. Det som er kjent er at Lofotr havn ikke er det eneste knyttet til Buksnesfjorden. For vel ett år siden lanserte Teft «Leknes 2030», en "bydel" som inkluderer en del av Leknessletta, og strekker seg mot Buksnesfjorden. Planene omfatter leiligheter, næringslokaler, grøntområder og marina.

Det skal ikke herske tvil om at saker som tas opp, ikke har en skjult agenda på vegne av aktører

Lofotposten

At Lofotr havn er et prisverdig initiativ, motivert av å skape lokalsamfunnsutvikling, er vi ikke i tvil om. Private aktører som bruker penger på å løfte fram visjoner, er nødvendig.

Men politikerne må være ryddig når de fronter initiativ. Kommunestyrerepresentantene skal være mest mulig fri for bindinger. Det skal ikke herske tvil om at saker som tas opp, ikke har en skjult agenda på vegne av aktører som står en nærmere enn andre.

Lofotr havn er lansert av Ole Vegard Mosseng. Han er også medeier gjennom Lofoten Seafood i nyetablerte Eiendom Lofoten AS. Da selskapet ble presentert deltok leder i Vestvågøy Høyre, Reidar Samuelsen, som er ansatt i Lofotr Bygg og Anlegg AS, sammen med eier av selskapet, Egil Knutsen. Da uttalte Samuelsen om Lofotr havn:

– Det nye selskapet har til hensikt å videreutvikle dette, samt å etablere nye boområder både i Leknessjøområdet, og i andre sentrale strøk i Lofoten.

Det kan svekke en ellers god intensjon når Lofotr havn omtales som «det eneste realistiske prosjektet» for boliger ved Buksnesfjorden. Det kan gi mistanke om at forretning og politikk er vevd litt for tett sammen. Det tjener ikke debatten om byutvikling.

Les også: Planlegger ny bydel på Leknes: - Vi foreslår en egen bystrand

Les også: Ole Vegard med sprekt forslag:- Dette kan bli Leknes nye bydel

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags