Fra siste verdenskrig kjenner vi uttrykket NN-fanger "Nacht und Nebel" der ingen visste noen om hva som foregikk, hvor folk ble av. Jeg VIL  IKKE ha det sånn i mitt land!

Siri Bjercke.

Siri Bjercke. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Åpent brev til PU ved kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom og seksjonsleder utlending Nordland politidistrikt Harald Jakobsen.

DEL

"De kom om natten....." 

"Vi sørger for at det blir en sikker og verdig hjemreise" sier kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i PU (Politiets Utlendingsenhet) til Lofotposten.

 – "Politidistriktet etterstreber bestandig i slike uttransporter å legge til rette for at uttransporten skjer på en sikker og skånsom måte. Pågripelser skjer derfor ofte på natt eller tidlig morgen for å sikre at vi treffer på vedkommende og at det gis tilstrekkelig rom til at man får pakket og tatt farvel dersom det er andre, for eksempel barn, i hjemmet............." sier seksjonsleder utlending Nordland politidistrikt Harald Jakobsen i en e-post til Lofotposten.

"SIKKER OG VERDIG hjemreise..." " SIKKER OG SKÅNSOM...."   for hvem??

Klokken er litt over to om natten, fire politifolk låser seg inn, to av dem står plutselig på soverommet hos mor og far, og døren til de to barna som ligger på rommet ved siden av, står åpen. 

Far må kle på seg, han skal være med. Skal han hentes? Nei, han skal bare svare på diverse spørsmål. Ønsker han å ta med seg noe? Nei, de har jo nettopp sagt han bare skal svare på noen spørsmål, da trenger han ikke ta med seg noe. 

Ingen tvil om at han forsto hva som skulle skje, det var helt klart sagt  fra PU, sa damen fra PU....."som ikke gjør feil". 

Hadde han forstått at han ikke kom tilbake hadde han nok bl.a. tatt avskjed med kone og barn, men......det gjorde han ikke: han skulle jo tilbake! 

Han har bodd her i over åtte år, mor i over sju, og begge barna er født her i landet.

På møte med representanter fra UDI i mai, fikk alle de lengeværende etioperene her i Svolvær  beskjed om at dersom de bestemte seg for frivillig retur innen 15. august, ville de få de tilbudene som gjelder ved frivillig retur, etter det, intet økonomisk bidrag. 

På min kalender er det fortsatt god tid til 15.august......det vil si at dette tilbudet gjaldt altså ikke for alle som fikk det presentert. Ikke for denne familiefaren! 

PU handler ut fra papirer, ikke samarbeid med UDI, får vi høre. Det betyr i klartekst  at selv om UDI sender representanter hit til Svolvær for å si at etioperene her har frist til 15.august til å bestemme seg for evt. Frivillig retur, trenger ikke PU forholde seg til dette.

(Ikke så lett å forholde seg til slik uforutsigbarhet for oss alminnelige borgere!.........skjønt vi hadde jo allerede begynt å lure på hva som egentlig foregår:  Tirsdagen etter at UDI'srepresentanter hadde vært her, får en av beboerne beskjed om å flytte til mottaket på Finnsnes i løpet av en uke. Dagen han skulle ha dratt, får vi beskjed om at mottaket på Finnsnes skal legges ned, og nå kommer beboere fra Finnsnes til mottaket i Svolvær!! Skjønn det den som kan!?)

Tilbake til saken:

Fredag kl.18.00 fikk mor en sms fra far på Trandum, der det sto at tre politimenn var kommet for å hente ham, men han visste ikke til hvor.

I dag, mandag formiddag, visste mor fortsatt ikke hvor han var, eller hva som var hendt........før støttegruppa omsider fikk svar på en av sine utallige telefoner:

Han var sendt til Etiopia to timer etter siste sms!!....det vil si han var på vei til flyplassen da han ble hentet, men fikk ikke beskjed, så han kunne ikke ta farvel! 

" Sikker og verdig...."    "Sikker og skånsom"!!!

".........få pakket og tatt farvel......." 

.....og: "PU gjør ikke feil"...... Svarte de på telefonen fra samme PU da de ble konfrontert med saken! 

Fra siste verdenskrig kjenner vi uttrykket NN-fanger "Nacht und Nebel" der ingen visste noen om hva som foregikk, hvor folk ble av. 

Jeg VIL  IKKE ha det sånn i mitt land!

Les tilsvaret fra Politiets utlendingsenhet her: Politiets returarbeid er ikke hemmelig

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags