Galleriåpning med bismak

Nusfjord.

Nusfjord. Foto:

Av
DEL

MeningerJeg ble så glad da invitasjonen kom og så lei meg da jeg dro derfra. I starten følte jeg meg beæret.

Tenk at jeg skulle få være med på åpningen av dette galleriet med dronning Sonja til stede og av hennes bilder med Furuholmen som jeg beundrer.

Hva skjedde så??? Jo i de taler som ble avholdt av både ordfører Sørdahl fra Flakstad kommune og av Caroline Krefting ble det overhodet ikke nevnt min families Dahls eierskap opp gjennom årene fra 1834. Hvordan går det an å kutte dette ut av historien? Ut fra det som kom fram virket det slik at Nusfjords historie begynte da Jacobsen med flere investorer kom og overtok driften rundt 2002, og nå familien Krefting. All ære til disse som har fortsatt turistdriften der og har flere planer. Men jeg mener og flere med meg, at de som virkelig har jobbet stedet fram i generasjoner må få sin plass i historien de også. For meg som er datter av Bernhard Dahl og Judith Dahl, virker dette veldig provoserende. Jeg vet nemlig historien fra min tid der og etter. Jeg er eier av denne historien. Mange av de som sto blant publikum kjenner meg og vårt liv også. De har jobbet med familien min i 30-40år. Disse personene ble også lei seg på mine vegne.

Hvis hensikten var å få fram Nusfjords historie hoppet de virkelig over essensen i historien. Hadde det ikke vært for foreldrene mine, Bernhard og Judith som jobbet og slet fra tidlig morgen til sen kveld, så hadde ikke rorbuene vært her i dag. Den daglige logistikken var noe vi gjorde privat, et stress fra morgen til kveld i alle dager i sommersesongen. Takket også være arkitektvernåret 1975, hvor Nusfjord med sine 30 rorbuer kom på 3. Plass. Dette var en annen viktig årsak til at rorbuene ble stelt og vedlikeholdt for turistene. Jeg selv fikk være turistsjef i min ungdom. Noe jeg lærte mye av. Men jeg er opptatt av at mine foreldre og forfedre som har stått i denne prosessen over år skal inn i historien de også.

Når all ære kun skal tildeles nykommerne i det offentlige rom, så reagerer jeg. Foreldrene mine og generasjonen før har over flere tiår betalt enorme skattepenger til Flakstad kommune fra driften fra fiske og turismen. Og så hopper ordføreren elegant over dette faktum og historien. Han representerer det offentlige og burde hatt så pass respekt for fakta at dette ble nevnt i talen. Det ville flere også syns var på sin plass. Min mening er at skal en historie omtales i det offentlige så er det viktig å få med hva som er rett historie og i Nusfjord startet den i 1834., og ikke bare fra 2002.

Håper at ordføreren og andre som skal omtale Nusfjord historie tar dette til seg og retter dette opp ved neste anledning.

Jeg takker for all støtte fra venner og familie fra Nusfjord. Dagen ble bedre med støtten dere viste meg.

Ellers må jeg få gratulere dronningen med et fint galleri og lykke til med salg og utstillinger framover! Jeg lover å komme og se på de!

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags