Vi trenger ei regjering som satser på Nord-Norge

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Denne uka har det vært trontaledebatt på Stortinget. Den har fått fram hovedskillene i norsk politikk. Trontalen var kjemisk rensket for god politikk for Nord-Norge. Nord-Norge trenger ei regjering som vil mer!

DEL

LeserbrevNord-Norge og Nordland har hatt en god økonomisk utvikling de siste årene. Våre rike ressurser har skapt aktivitet, enten det har vært innen bygg og anlegg, fiskeri, mineral, olje og gass eller kraftkrevende industri. Men det betyr ikke at vi har store utfordringer for landsdelen vår.

Dessverre er det sånn at mye av aktiviteten, særlig innen bygg og anlegg – har vært løst ved å leie inn arbeidskraft. De store entreprenørene melder om en innleieandel på opptil 50 %. De har til nå hatt kontrakter som sier de er ansatte, men som ikke gir en forutsigbar lønn. De har ikke hatt en lønnslipp det er mulig å få huslån på. Og byggeplassene har vært preget av mange språk.

Da sier det seg selv at det er vanskelig å rekruttere ungdom til blant annet tømrerfaget. Og det har blitt stadig flere som flyr inn og ut av landsdelen vår for å arbeide, men som lever livet sitt et annet sted.

Innbyggertallet i Nord-Norge står stille
Slikt blir det ikke flere innbyggere av. Og det trenger vi i nord. Vi trenger at også vår landsdel skal kunne få flere innbyggere – etter at innbyggertallet har stått stille i mer enn 50 år, mens Norge har økt sin befolkning til over 5,2 millioner.

Arbeiderpartiet vil fortsette å kjempe for hele faste stillinger. For å begrense bruken av innleid arbeidskraft. For flere lærlingeplasser. Vi foreslår årlig mer midler som fylkene våre kan disponere for å legge til rette for nærings og samfunnsutvikling. Høyreregjeringen har kuttet 1 milliard! Bare her i Nordland betyr det at vi har mistet mer enn halvparten av musklene vi hadde til næringsutvikling.

Høyreregjeringa spenner bein på landsdelen
Vi ser flere eksempler på en regjering som spenner bein på fylker og kommuner som arbeider hardt for å skape vekst og utvikling i nord.

Et eksempel var det gode arbeidet i fellesnemnda for nye Narvik kommune som ble stanset brått av en uvettig grensedragning. Tysfjord kommune ble delt mot anbefalingen til fylkesmannen som kjente områdets historie. Den strider mot folks tilhørighet og rettsoppfatning.

I Narvik forsøker kommune og næringsliv å legge til rette for et trivelig bysentrum der det investeres. Det nytter lite når en sterkt trafikkert E 6 midt i byen gir ei tvilsom pallplassering: Norges mest forurensede luft. Å finne plass til sykkelveier er bare å glemme.

En tunell utenom sentrum har vært vurdert i flere tiår, men nå har høyreregjeringa vedtatt en 12 års Nasjonal Transportplan uten at problemet løses. Arbeiderpartiet vil bygge denne tunellen og hjelpe byen videre.

Bodø har fått beskjed fra kulturdepartementet om at søknaden om å bli Europeisk kulturhovedstad er for dårlig – og det før departementet har sett den! Makan til maktarroganse skal man lete lenge etter.

Norge treng ei regjering som ser viktigheten av landsdelen og evner å satse i nord.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags