Stenging av Risøysundet i Svolvær havn – en katastrofe

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevJeg leste med vantro og sinne at Havnesjefen og Kystverket hadde gitt Ceto eiendom grønt lys for å fylle igjen småbåtleden mellom Risøyklubben og Risøyholmen i innløpet til Osanpollen og Storøyvalen. Det må være noen som ikke vet helt konsekvensene av dette påfunnet.

For noen år siden fikk samme eier tillatelse til å fylle igjen en annen småbåtlei i nærheten, nemlig sundet mellom Vorsetøya og Risøyklubben. Dette har skapt et helt dramatisk strømforhold, drag og ekstreme bølger ved storm inn Storøyvalen med store ødeleggelser av bygg og eiendommer i hele området.

Hvis Risøysundet blir stengt så er dette katastrofe da stormbølger og strømforhold vil gjøre enorme skader. Så er det all småbåttrafikken som blir presset til å gå inn ut Hovedleden til Osan. Dette er en led som blir mer og mer brukt av større fartøy. Ferge, cruiseskip, trålere etc. bruker leden daglig til annløp av skipsverf, tankanlegg osv.

Begge berørte holmer er hekkeområder for ærfugl, mange truede måker, tærner og Hegre etc. I tillegg har holmene vært yndlingsområder for oter i generasjoner. Jeg har bodd i Storøyvalen i 60 år nu, jeg har hatt båter i alle år og fulgt med på nedgang i Ærfuggelbestanden etc. grunnet utfyllinger av holmer i havneområdet kan nevne bla Purkholmen.

Hvis Ceto eiendo absolutt skal ha bobilcamping midt i Svolvær sentrum så har jeg et konkret forslag. Dere kan fylle igjen Deres egen småbåthavn mellom Vorsetøya og Risøyklubben så har Dere plass nok, og så slipper Dere å tukle mere med naturen i Svolværs pærle. Jeg kan nevne til slutt at jeg husker at da det ble gitt tillatelse til å fylle igjen småbåtleden mellom Risøyklubben og Vorsetøya så ble det presisert at leden mellom Risøyklubben og Risøyholmen aldri måtte fylles igjen. Sjøtrykket som blir inn gjennom Osanleden ved Stormflo, vil trykkes opp gjennom fyllinger helt opp og forbi Amfisentret i Svolvær og alle andre eiendommer som er bygget på fyllinger i Svolværs nedre bydel. Jeg håper og tror att noen politikere i Vågan våkner opp og ser konsekvensene av overstående og setter en stopper for denne utfyllingen.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags