Skal vi sette kolonistene på sokkel også nå?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI Lofotposten i forrige uke kunne vi lese at menighetsrådet i Vågan planlegger å sette opp en statue av Hans Egede. Visstnok er Hans Poulsen Egede en viktig historisk person både i Lofoten og i Norge, men at man er en viktig historisk person betyr ikke nødvendigvis at man fortjener å hedres for sitt liv.

Hans Egede, som i en periode bodde i Lofoten, var en av de første vestlige til å bosette seg på Grønland. Egede dro dit for å forkynne bibelen, men fikk etterhvert en status som var langt utover de kirkelige oppgavene han var gitt. Hans Egede fikk navnet “Grønlands Apostel,” og hadde tett kontakt med den dansk-norske tronen i sitt virke.

Kort sagt er Hans Egede en av de hovedansvarlige for koloniseringa av verdens største øy. En kolonisering som pågikk frem til 1979. Likevel er fortsatt deler av Grønlands politikk styrt fra Danmark. Mange vil nok hevde at Danmarks innflytelse på Grønland har ødelagt øyas mulighet til å noen gang kunne fungere som en selvstendig stat. Idag er over halvparten av Grønlands offentlig inntekter u-hjelp fra danske myndigheter.

Som “seierherrer” og skriveføre ble Hans Egede av Danmark-Norge fremstilt som en frelser og en av landets sterke herrer. Imidlertid har nyere grønlandske historikere satt sine tvil til dette bildet. Flere av hans skrifter har ikke blitt oversatt til grønlandsk i senere tid nettopp på grunn av hans negative bilde av grønlenderne.

Hans metoder for å kristne Grønland var innebar vold og det innebar for inuittene at de måtte forlate den kulturen de hadde lært i generasjoner i å kjenne. Kirken og den danske stat valgte sågar å tvangsflytte inuitter for å gjøre det enklere for dem å kristne befolkningen. Et stort overgrep mot et folk som var helt avhengig av naturen for å overleve.

Riktignok var det en annen tid da, men årstallet vi lever i er tross alt 2018. I min oppfatning av 2018 er det ikke året man setter opp statuer for å hedre kolonister og voldsmenn. Jeg oppfordrer derfor på det sterkeste menighetsrådet til å revurdere planen om å sette opp en statue av “Grønlands apostel” og er sikker på at i sognets historie må det finnes mer verdige kristne som kan stå på sokkel utenfor Lofotens vakreste kirke.

Men dersom menighetsrådet mot formodning skulle velge å sette opp en statue av Hans Egede håper jeg at de også er ærlig nok til å skrive inn Hans Egedes egne ord om grønlenderne på sokkelen til statuen: “De [grønlenderne] ere heel stupide, dumme og koldsindige af natur.”

Da vet iallfall de som ser statuen hvilken mann de har med å gjøre.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags