Det er bare talemåter

Ødeleggelse av natur i Canada

Ødeleggelse av natur i Canada Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vestvågøy kommune skal spare penger. Det er en kjent sak. Og til stor bekymring. Det gjelder å skape et momentum for å få ting på skinner igjen. Ingen ønsker at kommunen skal skrumpe, bli fattig og få mindre av alt. Hoder legges i bløt. Hva skal være den økonomiske motoren som skal hoste nytt liv i kommunens økonomiske blodårer? Flyplassen selvfølgelig, tenker mange. Bedre infrastruktur. Det er løsningen!

Men er det det? Naomi Klein beskriver i "This changes everything" byer i Canada der de utvinner olje fra tjæresand. Der har oljen skapt et økonomisk momentum. De har svømmebassenger og fine rådhus. Men det eneste folk lengter etter, er å flytte derfra igjen. Byene har ingen identitet og naturen omkring er totalt ødelagt. Områdene i nærheten, det som engang var vakre og mektige skoger, ligner i dag Mordor i Ringenes Herre.

Det er de samme argumentene bak. Å legge til rette for næringslivet, skape nye arbeidsplasser og økonomisk utvikling. Det høres fornuftig ut på en slik måte at all kritikk virker bakstreversk og samfunnsfiendtlig. Det er lett at man sitter igjen med et inntrykk av at det bare er folk som ikke er oppdaterte og ikke har hodet riktig skrudd sammen, som kommer med innvendinger. Ikke noe fornuftige, kunnskapsorienterte og fremtidsrettede mennesker, som vil alle vel, behøver å lytte til eller bry seg om.

Men det gjelder å gjennomskue talemåtene. «Utvikling» i denne sammenhengen betyr kvantitativ vekst. Det finnes en annen betydning av utvikling som er interessant og spesielt relevant her i Lofoten. Alle som har barn har en forventning om at de skal vokse til et visst punkt. Men deretter er det ikke ønskelig at de skal vokse mer. Verdens høyeste mann, på 2.72 m og som veide 199 kg, så vidt jeg husker, vokste visstnok helt fram til han døde. Veksten skyldtes en svulst i hypofysen. Da han var 17 år gammel var han allerede 2.44. Hvem ønsker seg en svulst i hypofysen?

På samme måte med byer og tettsteder. Det er ønskelig at økonomien skal vokse materielt til et visst punkt, deretter er det et høyt ønske at den skal utvikle seg kvalitativt. Vi ønsker at våre barn skal vokse, men et sterkere ønske er at de utvikler seg som mennesker. Bli innsiktsfulle, dypere, mer forståelsesfulle, mer selvstendige, måteholdne, kloke, fulle av godt liv og godt humør og motstandsdyktige mot en vinternatt. På samme måte er det med økonomien. Utvikling er noe mye mer komplisert og dypere enn bare å vokse grenseløst.

Det er noe patologisk ved all grenseløsheten som preger den tiden vi lever i. Det er mulig det er noe dypt menneskelig i å forsøke å bryte grenser. Men det ligger antakelig noe enda dypere i å anerkjenne og akseptere de grensene som rammer inn forutsetningene for vår eksistens.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags