Ser ikke, hører ikke, snakker ikke...

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevJeg trodde det egentlig bare var Donald som ikke skjønte hva som skjedde når han sagde over den grenen han satt på. Å ikke se skogen for bare trær, får også helt ny mening, når vi ikke vil eller får til å se de større sammenhengene vi er en del av og er helt avhengige av. For det er ikke i hverdagen vi opplever noen krise. Det er fremdeles godt med torsk i havet, oljeprisen er høy nok og lakseeksporten går så det suser. Men drar vi hodet ut av det hullet vi har dyttet det inn i, ser vi noe helt annet.

Det går dramatisk nedover med artsmangfoldet på kloden. Økosystemene lider. Global oppvarming fører til at livsviktige breer smelter over hele kloden. Hvert år plukker vi tonnevis med plast opp fra fjæra rundt Lofoten. Men det er ingenting mot all mikroplasten som ender i næringskjedene der ute i dypet et sted.

De fleste av oss har ikke bare en vanlig jobb, 40 timer i uken. Jeg kjenner mange som kjører et parallelt løp. Tar videreutdannelse på deltid, 50%. Har små barn med fritidsinteresser i alle retninger. Har en biinntekt, jobber litt ekstra her og der. Hvem har egentlig et liv som tillater å se noe annet enn det som befinner seg rett foran oss? Likevel, uansett hvor vanskelig det er. Det er på tide å åpne øynene å forsøke å se hele skogen. Heldigvis kan vi få hjelp av mennesker som arbeider hardt for å få til akkurat det. Og konklusjonen er dessverre mørk lesning.

Tross alt, det finnes likevel en god del gode grep. Røros meierier, er et eksempel på en liten bedrift som klarte å snu seg rundt, der Tine hadde bestemt seg for å legge ned. Dermed har de reddet deler av lokalsamfunnet og samtidig fått noen gode og bærekraftige produkter ut på markedet. Flere kommuner i Skandinavia, for eksempel Södertälje i Sverige, serverer økologisk mat til skolebarn og de gamle på sykehjem. Offentlige innkjøp har i det hele tatt voldsom markedsmakt, i det de kan sette de kravene til kvalitet de vil. Miljømerking, økologisk mat osv. MDG har lenge kjempet hardt for havvind. Og i mot vindmøller på land. Havvind kan bli en gigantnæring. Equinor har allerede bygget et kjempeanlegg utenfor Skottland.

Det er dessverre fortsatt mulig å vike med blikket og se en annen vei. Samtidig tror jeg ikke jeg tar for mye i når jeg påstår at en slik holdning er selvbedragersk og destruktiv, i god Ibsensk ånd.

Reidar Jelstrup Egeland

På MDGs liste, Vestvågøy

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags