Mørklagte bygder!

Nedlagt fyrlykt på Vestresand

Nedlagt fyrlykt på Vestresand Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mange trives med å bo i by, mange må bo i by - de har ikke noe valg. Som oftest er det tilbud om bolig og jobb som bestemmer dette. Ikke alle trives i by, men de har ofte ikke noe valg. Likevel er det flere og flere som velger å flytte på bygda. De siste årene er det jobbet for å få folk til å bo i by, men mange vil det motsatte.

For Lofoten sin del er det gjerne til- og hjemflyttere som i hovedsak vil bo på bygda. Man flytter f.eks. ikke fra Berlin eller Oslo for å bosette seg i Leknes…

Men er det greit å bo på bygda?

Det hadde antakelig blitt enklest for kommunen om de fikk plassert alle i nærheten av Storgata på Leknes. Da kan folk få gatelys, barnehage, butikk osv rett utenfor døra. Alle forstår at det er økonomi som driver en kommune til å tenke litt i de baner. Men ikke alle vil bo i Leknes, særlig ikke de som har hatt en million eller tre naboer der de flytte fra. De drømmer om en helt annen tilværelse enn det kommunen tror er drømmen.

Fraflyttings-"triksene"

Men vil de ikke så må de kanskje!? Mange føler nok på at det offentlige har sine triks som gjør at folk til slutt må føye seg og flytte til sentrale strøk. Et av disse triksene er kanskje å slå av gatelysene! Det vil i alle fall gjøre hverdagen i en landsdel der gatelys virkelig er påkrevd så utrivelig at folk flest "går på veggen" og flytter. Lys i hverdagen er nok av stor verdi for den mentale helsen.

En mørklagt bygd er ikke mye å skryte av. Særlig ikke her nord hvor det faktisk er veldig mørkt over lang lang tid. Skolebarn trenger ikke gatelys, "ta på refleks" var et smart svar fra en som ikke hadde jordet seg selv før han åpnet munnen. Trafikksikkerhet gjelder som kjent bare for noen og ikke der det ikke er nok folk!

Farvel til dugnadene!

Lyslagene - frivillige kvinner og menn - legges nå ned for fote. Motivasjonen til å holde gatelysene vedlike er tatt fra dem på en klossete måte - kanskje for all fremtid! Hvem vil jobbe frivillig om frivilligheten motarbeides så til de grader?! Alle bygder med fylkesvei mister garantert støtten, alle private også. Så skal kommunen etter hvert ta over de kommunale. Da er i alle fall spikeren satt i penalet en gang for alle.

Lamper og ledningsnett som fikk juling i fjor vinter og som normalt sett ville ha vært fikset før kommende mørketid henger og slenger. Ingenting er gjort og ingenting vil heller bli gjort med dem. Nei, hvorfor skal man det når kommunen har sagt at de ikke vil støtte opp om det arbeidet de frivillige gjør!?

Det vil garantert koste kommunen store summer å ta over gatelysene, kanskje langt mer enn hva de nå betaler - mener mange. Så da tenker nok de fleste at det er snakk om kort tid før de velger å slå de av.

Er det virkelig verdt risikoen? Risikoen for å knuse drømmene om et liv på bygda, jage bort de som ikke orker å bo i mørket, ta livet av den siste rest av frivillighet i en tid hvor vi kanskje akkurat burde hatt mer av den?

Det føles som et forhastet valg, et valg med konsekvenser langt utover det å tjene noen kroner på lavere strømutgifter.

Kjære politikere!

Det er kanskje for sent i noen bygder, å skape fornyet ånd blant de frivillige, men mange vil nok fortsatt bli med videre dersom dere gjør en snarlig snuoperasjon og legger dette på is. Det er rett og slett ikke verdt pengene dere tjener på det!

Bruk heller de summene dere nå har planlagt å bruke til å oppgradere strømmålere og gi tilskudd til LED-belysning. Da går man riktig vei inn i fremtiden - med hodet først…

Snu før det er for sent! Dere har uansett ikke plass til alle i Leknes ;)

PS. Bildet viser et av mange andre lys som også er borte - fyrlyktene som Kystverket slukket og rev i fjor.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags