- Det finnes ikke olje utenfor Lofoten

EKTE VARE: Havet vest for Unstad kl 18.06.14 den 6. oktober 2015.

EKTE VARE: Havet vest for Unstad kl 18.06.14 den 6. oktober 2015. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det var så nært opp til en perfekt sommerdag på Sørlandet som det er mulig å få til. Små og større båter putret forbi i leia, vinden rusket i buskene bak huset og noen stupte naken ut i juli-havet fra et svaberg et stykke lenger ut.

DEL

Han hadde akkurat gått ombord og jeg hjalp til med å få farkosten ut på djupere vatn. I det vi skulle til å si god bør og alt slikt ser han bort på meg og sier:

- Jeg har studert alt som finnes av seismikk og andre data fra tidlig syttitallet og til nå når det gjelder Lofoten. Der finnes ikke olje.

Helt på den andre siden av Atlanterhavet bodde en gang James Gordon Bennett Jr. Han var en redaktør etter mitt hjerte. Den noe eksentriske herren eide The Herald i New York, og gjorde seg bemerket både som redaktør og gjennom en heller flamboyant livsførsel. Det var han som sendte Stanley for å finne Livingstone, - skjønt Livingstone var slett ikke savnet. Men det kunne bli en god story, og det ble det. Han sørget også for at USS Jeanette dro ut på leting etter Nordpolen på 1870 -tallet, en reise som endte tragisk. Men en av de villeste påfunnene i The Herald var en historie som gikk i trykken natten til 9. november 1874. En hoderystende og grotesk reportasje om hvordan all de ville dyrene hadde rømt fra byens dyrehage og tatt for seg av innbyggerne. En panter åt på hodet til en av New Yorks innvånere, det var ville kamper mellom innbyggere og ville dyr, - det var ikke ende på redselsskildringer på avisens sider.

Andre av byens redaktører løp indignert til politiet og ville vite om hvorfor de ikke hadde blitt fortalt om denne katastrofen? Det viste seg fort at det hele var «a hoax» , et rent påfunn fra The Herald. Poenget var å påpeke mangelen på en plan dersom en slik katastrofe skulle inntreffe. Dyreparken var i elendig forfatning, og hva skulle byens myndigheter gjøre dersom noe skjedde?

Tilbake til en sommerdag 140 år seinere. En boresjef i et større oljeselskap hadde akkurat satt kursen sørover, og jeg stod i fjæra, -der gode nordlendinger noen ganger står, og lurte på hva han egentlig hadde sagt? Ikke olje, - eller ikke nok olje til at det drivverdig, eller ..? Jeg har fortalt historien mange ganger, til venner, og til et par ordførere, - en ble direkte sur. Jeg har også fortalt historien til aktive oljemotstandere, og fått til svar at, - ja, det er det samme som vi har hørt, men fra helt andre.

Hva er det James Gordon Bennett har å lære oss? Han ble utvist av en herreklubb i New York etter at han angivelig skal ha ridd naken på en hest igjennom lokalene, han vant en kappseilas over Atlanteren, og styrte til tider avisen gjennom telegrammer fra sitt tilfluktssted i Frankrike. Oppslaget om dyrehagene førte til at burene faktisk ble reparert.

Og hadde vi hørt om Livingstone uten Bennett og Stanley?

Jeg har møtt noen olje-geologer av den typen som regnes som trollmenn. Som finner olje der det ikke finnes, i Nordsjøen, i Mexico-gulfen, i havet utenfor India. Som regner seg gjennom seismikkdata for hånd, og ikke overlater det til et dataprogram som kanskje mangler de parameter som skal til for å gjøre det umulige. Nei, de sier ikke noe om Lofoten. Bortsett fra en, og han vet at prisen pr borehull er langt over 100 mill. kr pr stk.

Hva skjer med Lofoten dersom det ikke finnes olje i havet utenfor? Hvorfor ler mine venner oljegeologene av hjertens lyst når jeg forteller om hvor mange tusen arbeidsplasser man forventer som følge av oljeutvinning uten for Lofoten.

Kjell Ove Storvik

PS Er ikke medlem av noe politisk parti eller noen forening

Meninger

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags