Lofoten uten olje

Kommer man til Lofoten er det nok ingen som stusser over at man ikke treffer på slike i Vestfjorden.

Kommer man til Lofoten er det nok ingen som stusser over at man ikke treffer på slike i Vestfjorden.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederArbeiderpartiets programkomite sitt forslag til kompromiss når det gjelder olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja møter ikke uventet kritikk fra oljetilhengere og -motstandere. Ap vil konsekvensutrede Nordland 6, og – foreløpig – verne Nordland 7 og Troms 2.

Tilhengerne vil ha hele området konsekvensutredet. Motstanderne mener Ap vil slippe oljenæringen til på noen av de viktigste fiskefeltene. De mener forslaget om å inkludere Røstbanken og andre viktige fiske- og gytefelt er å «ofre fisken» for å gi oljenæringen tilgang på et område som ifølge Oljedirektoratet kan inneholde de største forekomstene av olje eller gass.

Kommentator Fridtjov Jakobsen i VG mener oljenæringen er fornøyd med fokuset på LoVeSe. Jakobsens poeng er at oljenæringen i ly av støyen får tilgang på de fleste andre områder de ønsker. Som i Barentshavet og nye felt i Norskehavet.

– For oljebransjen er det en drøm at norske klimapartier bruker ressursene på Lofoten, og ikke bryr seg stort om resten, mener Jakobsen.

Nordland 6 er det sørligste skraverte feltet

Nordland 6 er det sørligste skraverte feltet

Norge har inngått klimaavtaler som betyr reduserte utslipp. I så måte er Lofoten «den perfekte klimasak», som Jakobsen kaller den. Lofoten er landets mest kjente fiskeriregion. Lofoten har en natur som har gjort regionen til en internasjonal merkevare. Lofoten har naturkvalitetene og de fornybare ressursene som gjør øygruppen velegnet for en kamp mellom en «klimaversting» og en «klimavennligere» framtid.

Ifølge flere meningsmåler øker motstanden mot å åpne LoVeSe for oljevirksomhet. Vi tror ikke motstanden først og fremst handler om klima, selv om frykt for klimaendringer og føre-var-tiltak sikkert spiller en rolle. Vi tror derimot at stadig flere opplever at det kan bli en stor interessekonflikt mellom en tusenårig næring som fiskeri og en potensiell forurenser som oljevirksomhet.

Vi tror derimot at stadig flere opplever at det kan bli en stor interessekonflikt mellom en tusenårig næring som fiskeri og en potensiell forurenser som oljevirksomhet

Kommer man til Lofoten er det nok ingen som stusser over at det ikke finnes oljerigger i Vestfjorden eller ilandføringsanlegg for olje og gass. Derimot registrerer nok flere at det går godt i Lofoten og Nordland, selv om olje- og gassaktivitet er beskjeden og konsentrert sør i fylket.

I dag bringer Lofotposten den årlige Indeks Nordland. Lofoten topper rangeringen av beste næringsregion, foran Salten. Sjømateksporten setter nye rekorder. Selv om folketallsutviklingen ikke kan måle seg med sørlige strøk i landet, bosetter flere unge voksne seg og det skapes jobber. Reiselivet er i ferd med å bli en helårsnæring. Flere etablerer aktivitetstilbud som spiller på den spektakulære og vakre naturen.

Røst-ordfører Tor Arne Andreassen frykter at Lofotens renomme som eksportør av ren fisk kan svekkes med oljevirksomhet. Meningsmålingene tyder på at han ikke er alene.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags