Om ulovlig parkering – og forsøk på løsning

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Som ordfører i Flakstad kommune er min oppgave også å være tilstede i nuet -for befolkningen i kommunen.

Gjentatte ganger de siste to somrene har jeg blitt oppringt av innbyggere som har vært sint og frustrert over problemene som ulovlig parkering har medført i Torsfjorden, der stien over til Kvalvika starter.

Klagene gikk på at veitrafikklovens bestemmelser ikke ble overholdt.

Begge årene jeg har vært ordfører har jeg tatt kontakt med Politiet, for at de som håndhever gjeldende lovverk skulle få bukt med problemet. Politiet har vært tilstede ved flere anledninger og skrevet ut bøter, noe som ga liten forebyggende effekt, annet enn kanskje å gi et negativt bilde av Lofoten og Flakstad.

I sommer ringer en av innbyggerne til meg med gråten i halsen. Redselen og frustrasjonen var stor. Foran kjørte ambulansen med et sykt familiemedlem på tur til sykehuset. Ambulansen ble hindret av kaoset som var langs FV 808. Denne episoden gjorde at ordfører og administrasjonen satte seg sammen for å finne aktuelle løsninger.

En utfordring var at de mange turistene som besøker oss med egen bil ikke benyttet seg av parkeringen som var midlertidig opprettet ved Fredvang skole når de ville gå over til Kvalvika. Vi måtte imøtekomme dette på en eller annen måte. Vi måtte få informasjon ut.

I dialog med Politiet om hva som kunne være en mulig løsning, landet jeg på at det beste måtte være at Flakstad kommune ansatte noen midlertidig, som kunne gi nødvendig informasjon til bilturistene slik at parkeringen ved Fredvang skole ble tatt i bruk.

Som tenkt så gjort. Tiltaket virket, besøkende valgte å benytte seg av parkeringen ved skolen. De som ikke skulle gå fottur i fjellet, eller hadde andre gjøremål på Fredvang, passerte. Antall besøkende var ganske overveldende, og til tider kunne en nok oppleve at det for beboere på Fredvang tok tid å komme forbi. Dette er selvfølgelig sterkt beklagelig. Det var aldri snakk om å dirigere trafikk i lovens forstand, men vi etablerte et midlertidig tiltak for å gi informasjon til turistene. Parkeringen ved skolen ble benyttet, og tiltaket virket å ha tjent sin misjon. Jeg registrerte også at unge «entreprenører» etablerte egen næringsvirksomhet i tilknytning til parkeringsordningen.

Les også: Prøveprosjektet med hundre nye parkeringsplasser gir framkommelighet og penger i kassa for to unge "gründere"

Kommunestyremøtet nå på tirsdag peket på at jeg ikke har løst min oppgave slik som en ordfører skal, og det er stilt spørsmål om lovligheten i tiltaket. Andre skal nå se nærmere på dette, og jeg skal ikke påberope meg å si at det er ulovlig eller lovlig.

Det er viktig for meg å presisere overfor innbyggerne i Flakstad at intensjonen var å prøve å finne en god løsning, både for innbyggerne og for turistene, og selvsagt ikke å gå på akkord med loven.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken