Åpent brev til Vågan kommune om parkering i sentrum av Svolvær: - Parkeringsregimet har rammet oss urettferdig hardt

Av

Vi er en liten familie på 3 stk som bor i Vestfjordgata 30 i Svolvær. Vi koser oss i Svolvær, og syns det er verdens triveligste lille by. Til nå....

DEL

LeserbrevDa Vågan kommune startet opp sin parkeringsvirksomhet, så sa jeg bare for moro skyld at nå skal du se at vi blir sperret inne her i gaten vår. Ikke visste jeg at spådommen min skulle slå til på det her viset. Vi er cirka 8-10 beboere i det leilighetskomplekset der vi bor. Og på nåværende tidspunkt er vi fratatt all mulighet til å kunne parkere utenfor vårt eget bosted.
I første omgang ble Vestfjordgaten omregulert til 1 times parkering opp gjennom hele gaten. Greit nok, kan være smalt og trangt opp gjennom den eneste enveiskjørte gaten i Svolvær. Enveiskjørt og enveiskjørt, kjører vel en 20-30 biler mot enveiskjøringen hver eneste dag. Litt flere i helgene. Og etter å ha bodd her i mange år, så kan jeg vel bare huske at det har vært en eneste kontroll av denne.
Fremdeles hadde vi en mulighet, og det var langs husveggen mot inngangen der vi bor, i Sjømannsgata. Et mareritt på sommeren, der det kryr av turister og busser som skal ned mot Anker og Scandic. Men tross alt en mulighet.


I sommer ble også den muligheten tatt bort fra oss, da det ble satt opp skilt om parkering forbudt.
Men ble ikke praktisert. Biler sto parkert her i flere uker uten at det fikk konsekvenser. Men etter etter innlegg i avisen fra beboere i Tidemands Brygge Borettslag i Sjømannsgata, så ble det litt flere kontroller. Fremdeles hadde vi en mulighet ved å parkere rett ovenfor huset der vi bor, der det har blitt laget en parkeringsplass , langs Vestfjordgata. Der hadde vi muligheter for å bruke Easypark appen og langtidsparkering. 10 kroner dagen for å parkere skulle vi da overleve. SÅ lenge var vi i paradis. Nå har også dette blitt fjernet og erstattet med 1 times parkering. Og det var jo med stor overraskelse at dette ble kommentert av kommunens ansatte som meget vellykket.: Det står absolutt ingen biler der i det hele tatt. Så her har kommunen lagd en flott parkeringsplass, som ingen bruker lengre. Godt fornøyd med den ja.


Siste mulighet er da på gamle Meieri-tomta, der det fremdeles er langtidsparkering. Dessverre , så pendler jeg til Gimsøy som nattevakt, så er sjeldent i byen før etter kl 08.30-08.45. Da er hele parkeringen full av biler fra kommunens ansatte, som har dette som sin hoved plass å kunne stå parkert. Med det resultat at når jeg kommer hjem etter en lang nattevakt, må kjøre rundt i 30 -45 minutter med et bittelite håp om at noen kjører ut. Litt lengre opp på parkeringen er det laget en “beboer” parkering. Og der kan man stå, hvis man kjøper et beboerpass for cirka 2000 kr. Dessverre er det her folk parkerer bobilen sin, konebilen og det blir også brukt som parkering for elever på VIO. Og de 4-5 plassene er konstant opptatt. Står vel biler der som ikke har vært flyttet på flere måneder.
Så ser egentlig liten vits å kjøpe et beboerpass til et par tusen kroner, for så og fremdeles ikke ha plass å parkere.
Heldige oss har en mulighet for å kunne parkere i bakgården der vi bor, det er trangt og smalt, men det går da på et vis. Til vinteren faller nok denne muligheten vekk også, da det med litt snefall vil bli umulig å parkere der.


Så her sitter vi da alle beboerene innsperret på alle kanter, og lurer på hva vi skal finne på til vinteren? Følelsen av at parkeringsveldet har sperret oss inne på alle kanter gjør at vi slett ikke syns det er så koselig å bo her lenger. Vi gruer oss til vinteren da det vil bli enda vanskeligere å finne en pass og parkere, om ikke umulig. Hadde vi hatt muligheten så ville vi nok solgt bilen og tatt apostlenes hester i bruk. Men da det pga jobb gjør det til en umulighet, så sliter vi litt kan man si. Dette har noen av naboene måtte gjøre, da de gav opp til slutt.


Så fikk vi da også en parkeringbot her om dagen, på motsatt side av Sjømannsgata. Der har det vært lov å parkere, men selvsagt over natten har dette forandret seg. Og parkering forbudt-skiltet??? Nei, det ble satt opp for det første over natten, sånn at man skulle være sikker på at beboerne ble lurt. Og jeg som kom hjem etter en lang nattevakt, ble selvsagt lurt. Ser dere parkering forbudt-skiltet? Nei, det gjorde ikke jeg heller. Laaaangt nede i bakken der, med skiltet stående slik at man ikke kan se det uten å måtte gå ned på Anker. Smart ikke sant?? Fikk sikkert inn noen kroner på dette - og enda mer irriterte beboere.


Det skal legges til at flere plasser i byen fungere parkeringssystemet helt utmerket, og har fjernet endel villparkering som vi var plaget med en stund. Spesielt på sommeren og mye turister i byen.
Så er slett ikke helt negativ til denne utviklingen, men for oss som har bosatt oss uten muligheten for å kjøre inn til vårt eget hus, så har dette rammet oss urettferdig hardt. Selv å betale 3650 kr per år for å stå på langtidsparkering rett uten for vår egen leilighet, hadde vært overkommelig.
Men nå har er vi ingen muligheter for å parkere , og verre vil det bli til vinteren. Nærmeste parkering vil for vårt vedkommende være gamle postkontoret, evt med Våganhallen. Ser ingen kommuneansatte som orker parkere der for å gå på jobben noen timer. Og vi har lite lyst heller å måtte parkere sånn at vi må gå halve byen for å komme oss på jobb. Trivselen har forsvunnet helt, og vi er nesten så vi vurdere å flytte på oss.Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags