Politiets returarbeid er ikke hemmelig

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Svar på åpent brev fra Siri Bjercke til Politiets utlendingsenhet

DEL

LeserbrevI et åpent brev i Lofotposten 5. juli er Siri Bjercke kritisk til politiets pågripelse forrige uke av en mann som skulle returneres til Etiopia. Det er bra at mennesker engasjerer seg, og det gir oss også en mulighet til å forklare hvordan vi jobber. Bjercke skriver imidlertid at politiet opererer i et landskap der ingen vet hva som foregår eller hvor folk blir av. Dette er en fremstilling som vi ikke kjenner vi oss igjen i.

Politiets utlendingsenhet (PU) koordinerer pågripelser i forbindelse med uttransport, og vi gjør det vi kan for at disse skal skje så skånsomt som mulig innenfor de rammene politiet har. Den konkrete pågripelsen Bjercke viser til, ble gjennomført av lokalt politidistrikt. Tidspunkt for pågripelse blir vurdert i hver enkelt sak, og i denne saken var tilgjengelige politiressurser en faktor.

Alle som får endelig avslag på asylsøknaden plikter å reise fra Norge på egen hånd innen en gitt frist. Det er gode støtteordninger for dette. Slik det har kommet frem, suspenderer UDI sitt program for assistert retur til Etiopia 15. august. Dette må ikke misforstås som at personer fra Etiopia med avslag på asylsøknaden sin har lovlig opphold frem til den datoen.

Personer som velger å bli i landet ulovlig vet at politiet vil pågripe dem før eller siden. Det beste for alle parter er derfor at man reiser hjem på egen hånd og søker assistert retur så tidlig som mulig etter avslag. Retur med politiet er siste utvei, men vi sørger for at det blir en sikker og verdig hjemreise.

Det er viktig å legge til at PU gjennomfører pågripelser og uttransporter hver eneste dag, hele året. Ingen tjener på at personer uten lovlig opphold får forhåpninger om at det lønner seg å bli værende ulovlig i Norge.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags