Kvinners kropp, kvinners valg

8. mars: Ordførerkandidat i Vågan SV, Camilla Rostad oppfordrer til å møte opp til markering av kvinnedagen i Svolvær.

8. mars: Ordførerkandidat i Vågan SV, Camilla Rostad oppfordrer til å møte opp til markering av kvinnedagen i Svolvær. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

For første gang på 40 år har regjeringa innskrenka kvinners rett til selvbestemt abort. Derfor må vi bruke 8. mars til en maktdemonstrasjon for å vise Erna Solberg at det er kvinners kropp og kvinners valg.

DEL

LeserbrevDet har rett og slett vært rystende å se hvordan KrF og Høyre denne høsten viste vilje til å forhandle bort kvinners rett til å bestemme over egen kropp og eget liv. Heldigvis hjalp det at mange protesterte massivt og høylytt. Kvinner og menn tok til gatene, og statsminister Erna Solberg og KrFs Kjell Ingolf Ropstads ønske om å svekke paragraf 2c måtte legges i skuffen.

Paragrafen gir rett til abort også etter uke 12, om fosteret er alvorlig sykt. Det var denne Solberg lokket KrF med for å berge plassen i statsministerstolen. Selv om endringer i paragraf 2c ble skrinlagt er ikke kampen over. For regjeringa vil ta fra kvinner muligheten til å bestemme hvor mange barn de kan eller vil bære fram samtidig.

Det er et historisk skritt i feil retning når kvinners rett til å bestemme over egen kropp blir innsnevret for første gang på 40 år. Og har man først skjøvet på en grense, er det fristende å skyve den litt lenger. Vi vet at KrF går så langt som å ville forby abort gjennom grunnloven. De vil stoppe endringer i bioteknologiloven som kan hjelpe syke eller barnløse til å få barn.

Ingen vil ha et sorteringssamfunn, slik som KrF gjerne skremmer med. Kvinner som bærer på et sykt foster skal ikke påføres skam for de valgene de tar. De kan ha universitetsutdanning eller fagbrev, de kan være enslige eller etablerte barnefamilier. Livssituasjonen til familiene kan være veldig forskjellige. Poenget er at alle må få ta det valget som er rett for dem, med god veiledning og informasjon fra helsevesenet underveis for dem som ønsker det. Og så må Norge tilby langt bedre oppfølging og hjelp til de familiene som har syke barn.

Det er dessverre ikke så overraskende at Erna Solberg ikke vil forstå dette. Vi husker fortsatt kampen mot reservasjonsretten i 2014, og at Solberg kalte det «litt spesielt» når tusenvis av kvinner landet rundt demonstrerte mot svekkelsen 8. mars.

Det som er «litt spesielt» er når man gang på gang avslører at man ikke tror at kvinner har evne til å ta egne valg, og til å bestemme over egen kropp og eget liv. Det er nemlig det handler om.

Bli med og vis regjeringa at denne innskrenkinga og dette politiske spillet ikke er greit!

Jeg håper å se deg på kvinnedagsmarkeringa på torget i Svolvær den 8. mars klokka 18.00!

Camilla Rostad

Ordførerkandidat

Vågan SV

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags