En milliard mindre på fire år

Siv Mossleth, Svein Eggesvik og Willfred Nordlund mener Høyre, Margunn Ebbesen og Jonny Finstad har lite å tilby Nordland og resten av Nord Norge. Det viser budsjettene fra regjeringen og serien av sentraliseringsreformer som svekker bosetting og sysselsetting i distriktene.

Siv Mossleth, Svein Eggesvik og Willfred Nordlund mener Høyre, Margunn Ebbesen og Jonny Finstad har lite å tilby Nordland og resten av Nord Norge. Det viser budsjettene fra regjeringen og serien av sentraliseringsreformer som svekker bosetting og sysselsetting i distriktene. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Margunn Ebbesen (H) innrømmer at Nordland fylkeskommune taper på det nye inntektssystemet H/FrP med støttepartiene vedtok i 2014. Men hun forteller ikke at dette betyr at Nordland fylkeskommune får over 1 milliard mindre å tilby gode tjenester for over en fireårsperiode. I tillegg vil Nordland få 59 millioner mindre å rutte med i 2018 i det budsjettforslaget regjeringa har lagt fram.

DEL

LeserbrevDa de nye fordelingsnøklene ble innført fra 2015 tapte Nordland 1043 kroner hvert år per hode, mens Oslo fikk økt sine rammer med 945 per hode. Margunn Ebbesen viser til tapskompensasjon. Og ja, denne kompensasjonen gjør at nedtrekket ikke kommer akutt fra et år til det neste. Men resultatet blir likevel over en milliard mindre på fire år. Ebbesen skjønner ikke hvordan noen kan klage på at regjeringa tar denne milliarden fra nord og gir til sentrale strøk i sør. Hun mener at utfordringa ikke er en milliard mindre, men at fylkeskommunen ikke kan prioritere.


Senterpartiet ønsker å prioritere. Vi har ikke stilt oss bak regjeringas kutt og vi vil gi kommuner og fylkeskommuner muligheter til å gi folk gode tjenester i hele landet. Derfor øker vi bevilgningene til fylkesveiene og midlene til næringssatsing i distriktene.

Senterpartiet vil endre fylkesnøklene slik at båt- og fergefylker som Nordland, Troms, Finnmark og Sogn og Fjordane får overføringer som står i forhold til behovet. Regjeringa har endret noe på disse nøklene nylig, blant annet har Nordland fått 21 millioner mer på båt- og fergenøklene. Men det utgjør dessverre ikke så mye, sett i betrakting at Nordland fylkeskommune har brukt ca 200 millioner mer på ferger enn det fordelingsnøklene tilsier.
Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags