Tanker på tampen av en sommersesong

Av
DEL

LeserbrevI siste halvdel av august, og med den travlaste sommersesongen på hell tenke eg på ka det egentlig vi vil vi Lofotingan………
Det er alt for mange turister i Lofoten….
De tar seg tell rette…..
De oppføre seg som at de eie alt….
Det e så fullt overalt……..
De vise ingen respekt……
Dette er noen av mange utsagn eg har hørt, og lest, i løpet av sommeren.
De omhandle alle omtaler av gjester som vi har på besøk.
Er det virkelig vi ser på de som kommer på besøk til oss…..???
Er det virkelig det vi vil at de som kommer på besøk til oss skal oppfatte at vi tenker om dem.


Det er ingen hemmelighet at jeg i stor grad har mitt utkomme av det «turister» bringer til gårds, la det være klart. Og at eg like å ha besøk e vel heilt naturlig ut fra det
Mange av mine venner har sitt utkomme fra andre næringer, eg har venner som er fiskere, bønder, som jobber på butikk, på kontor er lærere, jobber i helsesektoren og ka det nu måtte være.
Men eg lever altså av det turistene, altså våre gjester bidrar med…..eg vil også påstå at menge av mine venna utenfor mi næring også gjør det, førr mange av deres jobba er en konsekvens av at det bor folk her…..som har en jobb og dermed bidrar til fellesskapet.
Det er heller ingen hemmelighet at eg bor, jobber og lever på en av de mest populære destinasjonene i landsdelen, ja kanskje i hele landet.
Når eg e ute å reise, og er turist blir eg ofte spurt om kor eg kommer fra, og når eg fortelle at eg e norsk, nordnorsk ja endatell fra Lofoten slår de fleste hendene sammen og utbryter at dit drømmer de om å få komme. Og eg sier at dem er hjertelig velkommen, vi er glad i å få besøk så det synes eg at dem skal gjøre. Vi Lofotingan har jo alltid vært vertskap, det har kommet fiskera hit i mange hundre år……i hopetall, så de må bare komme, vi e vant tell besøk, det e nedarva.

Og så kommer eg heim og avisoverskriftene lyse mot meg med beskjed om at det er alt for mange av dem som skaffer oss smør på brødet, eller salt i grøten om du vil.

Jada, Lofoten er tradisjonelt et fiskeriområde, og det vil det, og skal det alltid være. Det er grunnmuren vår, Vi har tatt imot fiskere, og kokke, og handelsmenn som sku tjene penga på fiskeran i mange hundre år. Det har blitt beskrevet som et eventyr disse hektiske vintermånedene…..før i tia….men kjære dokker, vi gjør fint lite med kun en grunnmur.
Nu kommer det massevis av besøkene hele året…..og nå er det ikke et eventyr lengre……eller er det nettopp det , det er?


La meg ta for meg min lille rare hjemplass, Henningsvær.
Selve arnestedet for Lofottorsken,
Øyen i havet med den spektakulære fotballbanen som har flere treff på instagram enn de fleste andre steder i landet vårt.
Med alle de rare små butikkan
Fleirfoldige spisesteder som sørger for mat og drikke til de som kommer på besøk og dem som bor her på øyen og i områdan rundt
Gallerier i verdensklasse.
Der det lages såper og støypes lys.
Der et blåses glass og lages keramikk.
Der det er festivaler og konferanser.
Der det er skole og barnehage.
Der det er butikk og verkstedindustri.
Der det er fiskeproduksjon, fiskemottak, hoteller og velferdsstasjon førr feskeran.
Der vi har fleirfoldige bussavganga pr dag, ladepunkta tell el-bila.
Frivillige damer som planta blomster og sette ut benka på sommeren og unga som gjør en innsats som miljøpatrulje på sommeren.
Vi har folk som designe både klea og hus
Vi har folk som bygge hus, som sørge både for strøm og for at at det er røropplegg med vann bygningen vårres.
Vi har båta ved kaien, noen er feskebåta, andre er av det meir kvikke slaget og tar de som er på besøk med ut for å se og oppleve den vanvittig flotte naturen vi er omgitt av.
Der det er fjellguida, og opplæring av kordan man skal beseire fjellan rundt oss, sommer som vinter.
Der det er festivaler i mangfold.
Der det kommer kjente, og mindre kjente artister for å holde konserter og underholde oss.
Der internasjonal presse finner det verdt å besøke, om det er for å dekke et av Europas store sykkelrace eller det er for å lage en artikkel om en fisker, en kokk, naturen, eller «bare» om en av di raringan som velger å bo her
Øyen ute i havet som bebor rundt 500 sjeler……
Alt detta har vi….
Og eg vil bestemt påstå at uten turistan, de som kommer på besøk til oss, villa denna lista eg har gjengitt vært betydelig kortere, og tallet på innbyggere langt lavere.
Hadde vi ikke hatt turistan, så tvile eg på at det vill vært meir en et par bussavganga i døgnet til og fra……så kunna vi ha klaga på det, at det var umulig å kome seg imella.
Vi hadde kanskje hatt en kafè….husk vi e ca 500 menneska som skal holde liv i den….og tvilsomt om det hadde vært noen steder å stikke innom førr en matbit og ei øl anna enn midt på sommarn når «de gamle Henningsværingan kommer heim». …..stusselig spør du meg…..hadde blitt en lang høst og en enda lenge vinter.
Joker`n ville ganske sikkert ha heite «Nærkjøp» og hatt betydelig mindre utvalg i hyllan enn det nu e, og åpningstia hadde vært fra 10 – 16 lørdag 10 – 14……..før den hadde måtta stengt døran førr godt, førr at vi hadde handla alt førr mykje i Svolvær førr at utvalget hadde vært så dårlig på nærbutikken.
De to bussavgangan i døgnet hadde kanskje vært førr å få ungan på skola i Kabelvåg/Svolvær og heim igjen……..
….e det det vi vil tilbake til, ei bygd som holde på å sovne inn for godt, eller vil vi ha et levande, blomstrende samfunn………detta e ikke enestående for Henningsvær, men førr mange av Lofotens små bygder og fiskevær.
Vi trenge ei oppegående søppelhåndtering, fleire søppelbokser og containere, og ikke minst et system der disse tømmes regelmessig, og regelmessig er ikke en gang pr uke, eller endatil enda sjeldnere.
Vi trenger flere offentlige toaletter, både der det er ganske tett med hus, og der bebyggelsen mangler, men det ferdes mange besøkende……..og de må vaskes og tømmes. Servicehus med dusjer og vaskerom……
Kanskje trenger vi noen som kan være vertskap før de som kommer på besøk, som forteller at det er ikke ok å campe på en kirkegård, eller bæsje bak en stein. Som forteller at det er ikke ok å gå på trappa til folk for å ta bilde av petuniane som står i ei krukke, eller av den flotte dørhammeren. At man går ikke inn i hagen tell folk, eller klatre opp på muren førr å se bedre

Mange av vårres gjester kommer fra kulturer som slett ikke er som våre, og der sånne ting kanskje er helt ok…men dem veit ikkje at vi ikke synes det er ok. Men noen burde kunne fortelle dem det, så dem slippe å få det smelt i auan av en illsint innbyggar som føle seg invadert.
Tenk om Lofoten, i tillegg til alt det flotte vi kan tilby, også kunne tilby verter som bare gikk rundt og var verter for dem som kom på besøk……..

Så min påstand er, fremdeles, NEI VI HAR IKKJE FØRR MANGE TURISTA!
MEN vi trenge hjelp til å henge med førr å ta vare på gjestan vårres…….og at vi tenke på kor vi hadde vært uten de som kommer på besøk.

Gå en fin seinsommar, og høst i møte alle sammen :blush:


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags