Turismen i Moskenes – stopp galskapen!

Av

Ikke tenk kortsiktig økonomi – og dermed ødelegge det eksisterende næringsliv.

DEL

Cruise: Nå har politikerne i Moskenes Kommune sagt ja til cruiseanløp med inntil 500 passasjerer per dag hele året. Det vil si at det kan komme 500 personer i land hver dag som sprer seg utover Reine. Hva gjør de så på land? Cruisebåtene har med seg egne gummibåter, guider etc Det meste foregår fra båten – det blir lite igjen å gjøre for de lokale aktørene. Passasjerene vil vandre rundt på de smale veiene vi har, tenk på vinteren med all snøen, og dermed skape masse problemer for kjøretøy og de som skal arbeide utendørs – jeg ser for meg scenarioet med 500 mennesker som skal ta bilde av traktorer, fulle kar med fisk og våre arbeidere i snøfokk og dårlig sikt.

Cruisebåtene har naturligvis fortrinnsrett til kaianlegg – slik at fiskebåtene som ligger ved den kommunale kaia blir fortrengt.

La oss si nei til anløp av cruisebåter, og ta lærdom av de som har drevet med dette noen år, og som i dag angrer. De er en pest og en plage. Ikke tenk kortsiktig økonomi – og dermed ødelegge det eksisterende næringsliv.

Reinebringen: Det skulle aldri ha blitt tilrettelagt sti til Reinebringen før parkeringsplasser/fasiliteter var på plass. Som grunneier beklager jeg at jeg ga lov til dette uten å stille krav om tilrettelegging først.

Søppel: Det flyter med søppel rundt omkring etter turister. Vi har tilbudt MK å installere en søppelcontainer på leira. Dette koster ca 50.000. Klok av skade måtte vi klarere hvem som skulle betale for tømminga. MK har ikke råd – det måtte vi betale selv. Er det riktig at vi skal betale for det, og ikke turistnæringen selv? Vi er fiskekjøpere, ikke turistanlegg.

Turisme: Det må innføres turistskatt for å komme inn i Moskenes/Lofoten. Turisttilstrømmingen må i tillegg reguleres på antall. Er det fullt, er det fullt. Vaktsystemer for å kontrollere parkering/camping med klekkelige bøter. Vi ser at skilting/merking fungerer dårlig. Det teltes på kirkegårder/hager/industriområder og ellers hvor det måtte passe dem, selv om det står forbudsskilt. Jeg har sagt tidligere at turistene minner meg om makkflua. De er der de ikke skal være- Forskjellen er bare at på makkflua kan man bruke kverk….

Det er dessverre blitt slik at man går rundt og ønsker en sydvestramling eller nordvestkuling midt på sommeren for å få en pust i bakken fra turistene – slik at man kommer seg fram på veier og i butikk.


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags