NEI TIL OLJESALG AV NORGE

Av
DEL

LeserbrevNylig ga regjeringa det tyske oljeselskapet DEA tillatelse til å prøvebore etter olje ved Trænarevet, rett sør for Røst.

For torsken, hysa og seien som gyter der, for fuglene som hekker der, for verdens største kaldtvannskorallrev som befinner seg der, så spiller det egentlig ingen rolle om det er et norsk eller tysk selskap som får ødelegge Trænarevet og true hele Vestfjorden i tilfelle uhellet skulle skje.

For oss er det likevel påfallende hvordan dagens regjering kombinerer angrep på klima og miljø med salg av Norge. I januar meldte olje- og energidepartementet om rekordhøy tildeling av utvinningstillatelser på norsk sokkel: «At vi 53 år etter første konsesjonsrunde setter rekord i antall tillatelser, viser at næringen har stor tro på fremtidig verdiskaping og aktivitet i Norge», uttalte minister Kjell-Børge Freiberg (FrP). I samme pressemelding finnes det også en oversikt over selskapene som får være med på denne «aktiviteten». Den gir grunn til å spørre hvor mye av «verdiskapningen» som faktisk vil tilfalle Norge.

Kortsiktig profitt går på bekostning av de virkelige verdiene i havet. Fisken er vårt gull – ikke oljen! Ved siden av den menneskelige arbeidskraften er det fisken som gir grunnlag for «stor tro på fremtidig verdiskapning og aktivitet i Norge». Det er denne ressursen olje- og energiministeren selger for en slikk og ingenting.

Regjeringen håner dessuten folkebevegelsen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja ved å tillate boring i et så sårbart område så nært Lofoten. For miljøvelgere som tidligere har stemt på Venstre og KrF bør denne tildelingen være en politisk vekker. For oss andre er den enda en grunn til å fortsette å protestere mot regjeringens oljesalg av Norge.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags