Det er ingen turbulens på skinner

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mens ordførerne og byråkratene skal finkjemme mulighetene for en samlet flyplass går toget for det som kan bli den viktigste samferdselssatsingen i Norge siden krigen: Nord-Norgebanen.

Jernbanedirektoratet skal i disse dager utrede Nord-Norgebanen. Utredningen representerer store muligheter for vår region. Det representerer muligheten for å få lastet gods fra hjul til skinner. Muligheten til å utvikle et unikt reiselivsprodukt og miljøvennlig transportering av reisende. Og den representerer muligheten til å korte ned tidsbruken mellom Evenes og Lofoten. Samfunnet rundt oss jamrer og skriker vi over den økende turistmengden, men vi vil gjerne benytte muligheten som virkelig øker turistmengden: Storflyplass.

Trasevalget fra 90-tallets utredning av Nord-Norgebanen legger et sidespor av banen til Harstad – og det er som kjent ikke langt fra Tjeldsund til Lofoten. Men det trengs politisk press for å få åpnet muligheten til Lofoten. Argumentene er imidlertid på vår side: På Destinasjon Lofotens nylig avholdte Vinterkonferanse presenterte Katja Pettersen fra Prosjektet Visit Arctic Europe at forbindelsene mellom Nord-Sverige og Lofoten blir stadig viktigere. I tillegg vet vi at Finland ønsker å se på muligheten for jernbane mot øst som åpner for både reisende og spesielt for godstransport.

Likevel sitter kommunestyrer, ordførere og Lofotrådet fastlåst i en allerede fastlåst utredning av flyplasstruktur. Å samle en flyplass i Lofoten er viktig, men nå har vi utredet, målt, diskutert og beregnet så mye at det eneste som flyr fra en ny flyplass er utredningskostnadene. Til gjengjeld ser det ut til at regjeringen har utømmelig pengekasse til akkurat dette formålet.

På fredag har Vestvågøy SV sitt årsmøte. Jeg kommer til å anbefale at både mitt lokallag og mitt fylkeslag å løfte forbindelse til Nord-Norgebanen som det viktigste samferdselsprosjektet i Lofoten. Nok er nok. Flyforbindelsene i Lofoten er gode nok. Muligheten til å reise miljøvennlig er for dårlig.

La det heretter gå på skinner.

Ørjan Arntzen

SV

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken