Modernisering eller sentralisering av Statens vegvesen?

Av
DEL

LeserbrevJonny Finstad(H) skriver i et innlegg at en del oppgavene til Statens Vegvesen overføres til fylkeskommunene, og at en del av de ansatte følger med den overføringa. Men det er ikke dette jeg er redd for når jeg frykter at det blir lengre vei til sertifikatene og Trafikkstasjonene i framtida. Overføring av oppgaver til fylkeskommunene er bra, dersom finansieringa følger med. Så langt er regjeringas nedtrekk til Nordland bebudet til å bli 460 millioner årlig. Men kom med pengene, så tar fylkeskommunen oppgavene. Det Senterpartiet frykter er at ansvaret fra de statlige veiene i nord skal overføres til sør.

Les også: - Svolvær kan miste trafikkstasjonen i ny utredning

Samferdselsdepartementet la 15. januar fram en utredning som handlet om at dagens regionstruktur skal bli en divisjonsstruktur. De oppgavene som blir igjen på statlige veger skal deles opp i flere, blant annet; Trafikant, Utbygging, Veg, Transport og samfunn. Selv om rapporten om trafikkstasjonene skal legges fram først i mai, er det allerede bestemt at tjenestene skal privatiseres.

En løsning på utfordringa som oppstår når deler av etaten overføres til fylkeskommunene, er å se på om fylkeskommunene også kan overta de fleste av de resterende oppgavene. Da vil en i større grad sikre at regional kunnskap opprettholdes, og en unngår å sentralisere oppgaver og arbeidsplasser. Om regionkontorene og regionveisjefene blir borte, trenger vi annen lokal tilhørighet til veiene i regionene, også de statlige.

Privatisering og effektivisering av tjenestene setter alle Trafikkstasjoner i spill. Sentralisering og lengre vei til tjenestene er kjennetegnet til denne blå-blå regjeringa, så Finstad kunne fokusert på noe annet enn overføringen av oppgavene med fylkesveiene. Det er det andre som skaper usikkerhet. Grunnen til det er at erfaringa med denne blå-blå regjeringa er at når den sier modernisering, mener den egentlig sentralisering.


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags