Vågan kommune og Byparken

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I Våganavisa 18. juli uttaler Bjørn Tore Nergård i Vågan eiendom at man lenge har hatt ett ønske om å renovere parken og gjøre den mer tilgjengelig for bevegelseshemmede. I utgangspunktet høres dette ut som positive og fornuftige tanker.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Nergård mener like til at hele prosjektet kan bli en vinn-vinn situasjon ved at man tilrettelegger parken og gjør den om til en midlertidig parkeringsplass som etter hvert kan gi grunnlag for senere renovering.


Jeg er helt enig i at man gjerne kan løfte parkens nivå opp slik at det er i plan med gatelegemet og at den dermed blir mer tilgjengelig. Galskapen begynner imidlertid når man vil felle de høye trærne i en av byens vakreste grønne lounger som jeg har forsøkt å fange på vedlagte bilde.

Les også: Lisbeth gir ikke opp kampen for byparken: – Dette har ført til stor oppstandelse!

For oss som har bodd noen år i denne byen er denne parken et sted som bringer fram mange og kjære minner fra da man som barn besøkte den sammen med foreldrene. Det hjelper lite at Nergård bruker fine ord som man gjerne gjør når man skal overbevise i slike sammenheng. Den nye parken skal jo få en ”universell utforming”. Tenk så flott da -”en universell park her i Svolvær! Kanskje den kan kalles en ”signalpark”. Et budskap til verden. Her bor vi som kan park. Jeg tenker at det skulle være unødvendig. Er den ikke en liten vakker bit av universet der den ligger i all sin grønne prakt selv om det mangler en del i bedene på grunnplanet.

Nergård slår til med ennå et argument som skal stille harmen. ”Parkens historie er forsvunnet fordi den ikke er tatt vare på. Er det sant? Kanskje har det noe med hans alder å gjøre og hvor langt han kan huske tilbake. Ellers kaller han den såkalte renovasjonen for en utbedring, mens mange av oss heller synes ordet rasering er mer dekkende..

Jeg vil si det så sterkt som at det å felle trærne langs gatene i øst, vest og sør er en forbrytelse mot byens befolkning.

Men, man har sendt ut nabovarsel 12. juli til de berørte. Jeg er berørt og har ikke fått noe varsel. Så vidt jeg kan se er naboen på de tre sidene der tærne skal felles nettopp Vågan Kommune. Er det ikke det som vi kaller ”at bukken passer havresekken. I denne saken bør nabobegrepet revideres. Hvem er naboene andre enn oss innbyggere som er glad i parken og jeg vil tro at de alle fleste av oss ønsker å beholde de høye og flotte trærne.

Nabovarslet holder heller ikke mål fordi det gir opplysning om at trærne som fylles opp langs stammen vil dø. Det er sant, men slik behøver man ikke å gjøre det. Man kan lære av andres vellykkede prosjekter der man har støpt et rør rundt treet med en rist i toppen slik at den nedfylte stammen kan puste og treet fortsatt leve.

Det verste av alt er at den syke ideen om å felle trærne savner en seriøs behandling i kommunestyret. Det er ikke nok å si at saken er behandlet fordi den er nevnt i forbindelse med et annet prosjekt, restaureringen av det nye lokalmedisinske senteret. Parken må da selvfølgelig gjerne brukes som friareal og park, men ikke til parkering av biler. Dette behovet må søke å løse på en annen måte.


Riksantikvaren sier generelt: ”Kommunen er som regel positiv til tynning av vegetasjon, så lenge dette ikke går ut over naturmangfoldet parkområder”.


Riksantikvaren avslo felling av et enkelt tre i kommunal park. Tilstanden var god og treet stod ikke helt inntil privat eiendom. I et område. med få trær, viktig å bevare.

Her har vi klare uttalelse fra overordnet myndighet og jeg vil tro at byens innbyggere forventer at det ikke kommer på tale med trefelling før riksantikvaren har vurdert saken.


I Sandnes felte noen naboer ni trær i en verdifull allè iflg. Rogalands Avis. Kommunen der har en langt mer velutviklet sans estetikk og krever nå naboene for Kr 260000 i erstatning. Man må regne med at alle store og friske trær er vernet og vi aksepterer ingen felling, sier parksjefen.


Så håper jeg at fornuften seirer og at parkens flotte trær som har brukt 100 år på å nå sin høye prakt ikke blir rasert av kommunens ville motorsagdesperadoer, anført av Nergård.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken