Om politikk og pølser

Av

Det synes nå å være satt bom for 15-etasjers høyhus i Svolvær og i så henseende er det grunn for å takke Arbeiderpartiet, MDG, Rødt og SV for prinsippfast holdning.

DEL

MeningerBeklageligvis medfører Venstres overraskende kuvending etter formannskapsmøtet at vi likevel kan forvente en ruvende høyblokk på Gammelgatas høyeste og trangeste punkt. Den vil rage 8 meter over Ton-hotellets tak og vil dermed fullstendig dominere sine omgivelser.

Behandlingen av Kommuneplan Svolvær 2019-2040 ble forøvrig en underlig opplevelse, hva angår spørsmålet om maksimal byggehøyde. Formelt sett dreide behandlingen seg om kommuneplanen. Men for Høyre og SP syntes det viktigere å berge investor Christian Ringnes´hotellprosjekt, hvis profil allerede var illustrert i planutkastet, nærmest som et fait accompli. Med stor styrke og med få forbehold kolporterte man derfor investorens egne argumenter. Her fikk kommuneplanen rette seg etter hotellet og ikke omvendt.

Etterhvert antok prosessen form av en klassisk teppehandel. Innledningsvis fikk vi høre at Herr Ringnes´ prosjekt ville stå og falle med kote 55. Her sto angivelig både arbeidsplasser og kommuneøkonomi på spill. Men etter at Arbeiderpartiet vendte tommelen ned for kote 55, viste det seg at Christian Ringnes også hadde i bakhånd en «variant med en kotehøyde på 48 meter» (Lofotposten 15.08.19). Etter formannskapets vedtak, kom det frem at Ringnes sogar kunne leve med kote 47 (Lofotposten 22.01.20). Derpå kunne ordføreren forsikre at Ringnes ingenlunde kunne gå under kote 45 (Våganavisa 22.01.20). Så fikk vi Venstres kuvending og det nye flertallet landet på kote 44. Hvorpå en fornøyd ordfører kunne meddele at Christian Ringnes hadde «godtatt løsningen», etter en passende tenkepause på et kvarter (Lofotposten 25.01.20). Dermed var saken i realiteten avgjort. Hva som ville ha skjedd dersom Christian Ringnes ikke hadde godtatt løsningen, får vi vel aldri noen gang vite.

Fyrst Otto von Bismarck skal angivelig en gang ha uttalt at: «Den som vet hvordan politikk og pølser blir laget, får aldri mer en rolig natts søvn». Her tror jeg salig Bismarck kan ha vært inne på noe, og da tenker jeg ikke først og fremst på pølsene.

Les også:

Christian Ringnes er skuffet over politikerne i Vågan: – Blir dette resultatet - da bygger vi ikke hotellet vårt

Milliardæren vil fortsatt gi Svolvær skulptur: – Jeg er akkurat like glad for å gi byen den!

Flertall for høyhus-løsning: - Ringnes har sagt at han godtar dette

Ringnes fikk åtte ekstra meter av politikerne – nå har Svolvær fått ny byplan: - Dette er en fantastisk by!

Fikk hard kritikk av MDG i høyhus-saken - men ordføreren er fornøyd med byplanen: - For meg var Ringnes-saken viktig

Nå må hotellet til Ringnes tegnes på nytt - men investoren tror fortsatt på Svolvær: - Det ville blitt bedre med mer høyde

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags