5 argumenter mot lys på Svolværgeita

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Etter en lang vinter med prøvebelysning av Svolværgeita er kveldene normale over byen igjen.

DEL

LeserbrevHer tar jeg frem 5 punkter som jeg mener hver for seg burde være nok til at «Lysets by» dropper denne ene lykta og fortsetter sitt gode arbeid nede i byen, noe jeg gjerne ønsker lykke til med.

Punkt 1: Ekte opplevelser

For turismen til Lofoten og Norge er ekte opplevelser av natur og miljø den viktigste grunnen for å reise hit og nå lykkes vi med det – også om vinteren. Det er ingen trend innenfor reiselivet å lyssette natur i Norge selv om enkelte ønsker det. Det eneste stedet dette er gjort er på et fjellparti mot havet på finnmarkskysten. Det er sikkert underholdning for gjestene på Hurtigruta når man i mørket sender en SMS fra skipet og naturen krydres med lys i farger og musikk. Men er det slik vi skal vise frem Norge? Er naturopplevelser med lyskastere på like verdifulle for naturinteresserte mennesker som faktisk kommer for mørketida? Jeg tror ikke det. Verdens befolkning reiser mer og mer, ekte opplevelser trues over alt og vi må ta vare på det viktigste vi har å lokke med.

Punkt 2: Vinterturismen – en suksess

Trenger vi kunstige tiltak i naturen vår? Det gjeldende kommunale vedtaket om ikke å belyse Geita ble fattet på 2000 tallet. Det hevdes nå at tiden har modnet for å sette lys på f.eks Svolværgeita. Dette argumentet er å snu utviklingen på hodet. De siste årene har møysommelig arbeid fra reiselivet fått vinter- eller nordlysturismen til å bli en suksess – reiseliv er i ferd med å bli en bransje med helårlige, lokale arbeidsplasser. Denne økningen har kommet på grunn av ekte mørketidsopplevelser jeg tror mange ikke så verdien av. For vi bor jo her og er vant til nordlys og hele den eksotiske opplevelsen av vinter alle disse reisende kommer for. Hvorfor skal vi true denne natursuksessen med kunstige effekter? Noen synes det er fint å se Svolværgeita med lys på i mørket. Hver sin smak, men reiselivsargumentet blir helt feil.

Punkt 3: Bærekraftprosjektet

Her stopper det nok uansett. Lofoten og Vågan er nå deltakere i prosjektet «Merket for bærekraftig reisemål og miljøansvar i praksis». Jeg kan sitere fra punkt 2 av de 10 hovedprinsippene for bærekraftig reiseliv (UNWTO - FN’s organisasjon for verdensturisme + EU) som er grunnlaget for dette arbeidet, også lokalt hos oss. Her står det: «Bevaring av natur, kultur og miljø: Landskapets fysiske og visuelle integritet». Hvordan bærekraftprosjektet skal kunne kombineres med å sette kunstig lys på naturen i Lofoten tror jeg neppe noen forstår. Og bærekraft er høyaktuelt hos oss, det tror jeg de aller fleste er enige i med de utfordringer turismen vil gi i årene som kommer.

Punkt 4: Kraftige bieffekter

Prinsippet om at man ikke skal drive med kunstigheter i naturen er viktigst. Så har vinterens prøvebelysning også vist at dette gir kraftige synlige bieffekter. Dette innrømte initiativtakerne selv i høst og det klarte man ikke å rette på. I alt annet enn klarvær (som vi har hatt uvanlig mye av i vinter) har vi sett en tykk lysstråle som fanges opp av tåke, nedbør og skyer. Denne lysstrålen strekker seg bred og stor opp til Geita, og fortsetter videre noen hundre meter til - helt opp til himmelen. Der avtegnes Svolværgeita i en stor mer eller mindre vellykket silhuett på skyene – sammen med månen, nordlys og stjerner. Dere får ha meg unnskyldt men det er ikke bare meg som ser likheten med tegneserien Batman sin lyskasterlogo på himmelen over Gotham City. Svolvær blir «Goatham City» kanskje? Dette lyset som fortsetter helt opp på himmelen kan også sees fra Digermulen, Delp og Henningsvær.

Punkt 5: En splittet by

Dette ene lysprosjektet som jeg mener blir så feil foretas, av en gruppe innen Svolvær Innbyggerforening. Jeg mener at en innbyggerforening bør drive med ting som samler byens befolkning og det vil aldri bli enighet om denne saken. Vi er mange i Svolvær som ikke kan forstå at vi risikerer å måtte bo her med dette i fremtiden. For mange av oss er naturen rundt oss vår viktigste stolthet og identitet. Lyssettingen av fjellet bryter kraftig med dette. Jeg tror også naturen er en av hovedgrunnene til at mange unge vil flytte hit, unge folk er mer opptatte av natur og miljø enn før. Svolvær bør fortsatt nyte fordelen av de flotte naturomgivelsene våre, og la natur være natur og by være by. En uslåelig kombinasjon slik vi har det i dag og det må vi fortsette med!

Til slutt: Da «Lysets By» gruppen lyssatte hjellene i havna, vet jeg at man tok seg god tid med å få det gjort riktig, og ord som estetikk ble brukt. Det ble da også bra. Da prøvebelysningen av Svolværgeita ble satt i gang sa man det samme - dette måtte bli bra hvis man skulle gjøre det permanent. Jeg håper og forutsetter at man mente det. Selv om noen dessverre (slik jeg ser det) ønsker lys på fjellet så klarer man heller ikke denne gangen å komme i nærheten av en teknisk vellykket belysning. Bieffektene av belysningen på alle andre dager enn i klarvær er kilometerhøye i mørket.

Jeg oppfordrer reiselivskommunen Vågan og gruppen «Lysets By» om å droppe dette en gang for alle og gi oss vinterkveldene i Svolvær tilbake. Dette må være over nå.


Les mer om lysprosjektet på Svolværgeita på denne samlesiden.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags