Nei til høyhus i Svolvær

Dynamisk bebyggelse ? -  Reykjavik, Island.

Dynamisk bebyggelse ? - Reykjavik, Island. Foto:

Av
DEL

LeserbrevI forslaget til byplan for Svolvær står det mye fint og planen er gjennomsyret av stolthet og tro på denne flotte byen. Det vises til nasjonale prinsipper og lokale visjoner som gir en felles retningslinje for utbygging og utvikling; det skal baseres på kulturarv og verdifulle kvaliteter ved bygningsmiljøer, arkitektur og landskapstrekk skal ivaretas. Planen poengterer gang på gang at utviklingen ikke skal «ødelegge Svolvær sitt særpreg, kulturhistorie eller viktige landskapstrekk.»

Så hva er Svolværs særpreg? Hva gjør at vi er så mange som er så glade i - og begeistret for Svolvær ? Dette spørsmålet mener jeg politikerne i Svolvær burde skaffe grundige svar på før man risikerer å rasere Svolværs særpreg. For meg gir den relativt harmoniske småhusbebyggelsen i kombinasjon med nødvendige næringsbygg hyggelig og innbydende inntrykk. Svolvær ligger i ly av fjell med ansiktet åpent utover og tar imot. Fra Osan ser vi Svolvær kirke trone mot himmelen med Lille Molla bak, mer enn 2 milliarder år inngir trygghet og styrke. Det glitrer i hav, båter og verkstedhaller, næringene som har gitt Lofoten sitt levebrød i gammel tid og som den nye næringen, reiselivet, bygger på. Tør politikerne virkelig å la dette «legges i skyggen» av høyhus ?
Over alt hvor jeg går i Svolvær sentrum kan vi se oss rundt, utover og opp, inn mot Kongstinder, Løva og Fløya. Vi har utsyn. Ingenting ( nesten) stenger og kaster skygger. Det gir ro og inspirasjon !

Det skrives at planens visjon er at Svolvær skal være «en intim og dynamisk by «.
Dessverre blir de flotte ordene å stå i skarp kontrast til den framtiden som planen i realiteten åpner for ; 8 (!) høyhus spredt utover det lille landområdet Svolvær sentrum er. De 8 høyhusene kan ha 15 etasjer ( 2 etasjer lavere enn Scandic Bodø).
Hvor blir det av den dynamiske, intime byen Svolvær? Den som fasinerer og begeistrer både beboere og besøkende.
Hvis politikerne ønsker å endre byen på dette viset, kan de i alle fall være ærlige å si at det de virkelig vil. For det er det planen åpner for, et helt forandret Svolvær.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags