Svolvær torg - et torg til glede eller til vrede?

Svolvær Torg: Torget må på den politiske og kommunale dagsorden og ikke behandles som en eller annen tilfeldig naturpark hvor lite eller intet skal røres, skriver Ottar Rønning i dette innlegget.Foto: Bjørnar Larsen

Svolvær Torg: Torget må på den politiske og kommunale dagsorden og ikke behandles som en eller annen tilfeldig naturpark hvor lite eller intet skal røres, skriver Ottar Rønning i dette innlegget.Foto: Bjørnar Larsen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

På torget står et enslig bord med noen tøyrester eller liknende på. Kanskje er det en duk – i alle fall ligger det noe der. For noen dager – nei faktisk for 2 – 3 uker siden ble bordet nyttet som salgssted for ulike varer. Nå står det der alene – forlatt av sin eier – og slik har det stått – lenge.

LeserbrevForresten – bordet er ikke alene Det «surrer» et par stoler rundet omkring, eller i nærheten. Nå er det ikke stolene som på eget initiativ «surrer» nei det er vinden.

Det er høst og når høsten kommer – ja da kommer også en og annen høstkuling, og slike kulinger de «surrer» og de «surrer» rundt med alt de får tak i / alt som er løst, og stolene de hopper og spretter og synes å være i strålende form. Av og til tar de seg en tur bortom bordet for i neste omgang å foreta de nydeligste piruetter mot midten av torget. Så tilbake i samme fart – og slik går nå dagene.

En dag kommer snøen og torget blir hvitt og fint – i alle fall på dagtid. Men når Vår Herre tar kveld og han demper lyset – ja da ser vi ikke så mye til vårt torg, selv ikke et torg kledd i hvitt. At vi da i enda mindre grad har gangsyn over torget en mørk høstkveld sier seg selv. Vi har i Svolvær et torg som i mørketiden skriker etter lys – men som ikke blir hørt.

Etter hvert som dagene går kommer mer snø. Bordet / stolene/metallstagene til en salgsbu m.v. er etter hvert fjernet mens reklameskilt – disse skiltene som står i ganske store metallrammer – de står der fortsatt / og det samme gjelder benkene rundt torget men litt etter litt dekker også snøen disse.

En eller annen gang i april md. ser man de første tegn på vårens komme. Plutselig ser man øverste del av ryggen til de utplasserte benkene. Så kommer plakatrammene fram med mer eller mindre hele plakater – i det hele tatt – torget er på tur ut av sin dvaletilstand. Så ryddes torget for snø – d.v.s. den delen av torget som kan ryddes med maskinkraft. Området der benker og andre sitteplasser er forblir snødekket.

En dag tar 4 unge sekketurister på seg arbeidet med å dra fram fra snøhaugen en sittebenk med bord. Plasserer den på det snøryddede torget og sitter i solen og koser seg. En mor med 2 små barn (barnevogn) strever iherdig med å fjerne snøen fra en av de fastmonterte benkene slik at hun kan få sitteplass o.s.v.

Så en dag er torget bart – borte er snøen, men borte er ikke all det rusk og rask som i løpet av høsten/vinteren har samlet seg rundt og på torget. Torget er ikke helt flatt og forhøyningen i ytterkant av torget er et glimrende oppholdssted for alt rusk og rask som vinden sender avgårde. Dette registrer også turistene fra hurtigrutene som går sin kveldstur. Noen av disse faktisk i sånn grad at de plukker opp søppel og legger dette i søppelboksene som står der. Dette burde vi klare selv.

Nå er det altså ikke bare plakatrammer/benker/m.v. som avdekkes når snøen forsvinner fra torget. Flere 10-talls meter skøyteledning ligger der – noen åpen og sundrevet – andre i bedre forfatning.

Sånn går nå dagene – og dagene blir flere og flere. Det samme søppelet ligger der / turistene kommer og går, de røde skøyteledningene ligger der, grusen etter nødvendig og fortjenestefull strøing av gangveien ligger der og ved en middels frisk bris så støves det godt på torget. Og midt opp i alt dette – det kommer opp salgsboder på torget. I utgangspunktet hyggelig og greit men hvem og hvor skal disse plasseres. Er det fritt fram?

Er det undertegnede som er så irritert over prioriteringer og manglende system over bruken av torget at man ikke ser skogen for bare trær. Det kan være det faktisk, men selv om jeg ikke ser trær så ser jeg i alle fall at gresstuster og ugress har meget levelige forhold langs kantsteinene på torget. Det spirer og gror på torget – men på feil steder.

Nå skal rett være rett – en irritert telefon for en ukes tid siden til kommunen medførte en rask opprydding på torget med fjerning av søppel og grus m.v. samt ledninger. All ære i så måte – men dette var strakstiltak og – vi må ha mer langsiktig tenking hva torget og bruken skal være. Torget må på den politiske og kommunale dagsorden og ikke behandles som en eller annen tilfeldig naturpark hvor lite eller intet skal røres.

Med forsåvidt vennlig hilsen

Ottar Rønning

– med godt utsyn til torget fra Kjolestugården (populært kalt pensjonistakvariet )


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags