Kjører du ditt barn til skolen?

La barna få muligheten til å gå eller sykle til skolen

La barna få muligheten til å gå eller sykle til skolen Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hver morgen mellom kl. 08.15 og 08.30 er det kø av biler utenfor de fleste grunnskolene i Nordland. Jo større skole – jo større kø. Det samme skjer etter skoledagens slutt. Ingen skoler er tilrettelagt for slik trafikk. Dette skaper trafikkfarlige situasjoner på et tidspunkt alle Nordlands grunnskoleelever skal til og fra skolen. Inne i bilene er alle dere snille foreldre som kanskje mener at det beste for eget barn er at han eller hun blir kjørt. Da slipper barnet å ta på seg ytterklær, slipper å være i bevegelse og å gå sammen med skolevenner, og ikke minst slipper de å møte den trafikkfarlige situasjonen ved skolen.

Viktig for ditt barns helse og læring

Skal elever lære på skolen og få god helse, må de være fysisk aktive og ha noen minutter med høg puls hver eneste dag. De må være våkne og klare til læring hver morgen. Å gå eller sykle til og fra skolen er en unik mulighet for at nettopp ditt barn skal få en helsefremmende hverdag, og bli læringsklar til første time. Når du velger å kjøre ditt barn til og fra skolen gjør du et valg på vegne av ditt barn:

  • du fratar muligheten til de minuttene til fysisk aktivitet og sosial omgang i hverdagen som vi alle trenger
  • du formidler at det vanlige er å bruke bil til og fra skole og senere jobb.
  • du fratar barnet muligheten til å bli skikkelig våken og klar til læring før skoledagen begynner.
  • du bidrar til å skape trafikkfarlige situasjoner utenfor ditt barns skole

I en hektisk hverdag er det å det ofte enkelt å velge lettvinte løsninger. I arbeide med å lære ditt barn gode vaner kan det å velge lettvinte løsninger på sikt bli en utfordring med mindre læring og dårlig helse. Som forelder står det deg fritt å gjøre valg på vegne av ditt barn. Men ikke la en hektisk hverdag avgjøre viktige beslutninger du gjør på vegne av ditt barn.

Hva med å etablere ”gåbuss” eller en ”hjertesone”?

Noen steder er det trafikkfarlige skoleveier som er årsaken til at foreldre velger å kjøre sitt barn. Midt i sterkt trafikkerte København ligger Amager Fælled skole. Elevene bor sant nok ikke mer enn maksimalt 1 km fra skolen, men samtlige elever går eller sykler til skolen hver dag. Ingen snakker om trafikkfarlig skolevei her. Det å gå og sykle i trafikken må læres. Det er en meget lønnsom investering nettopp å bruke tid mens barna er små til å gå skoleveien sammen med barna. Alternativer er å etablere ”Gåbusser” i nabolaget der større elever eller foreldre følger grupper av elever. Hjertesoner rundt skolen er også en mulighet skolen og foreldrene i felleskap kan etablere. Dette siste betyr å finne et sted å stoppe et stykke fra skolen og la ditt barn gå siste del av veien. I tillegg er det viktig at foreldregruppene står på barrikadene for trafikksikre skoleveier. Trygg Trafikk Nordland er støttespillere og veiledere for å få trafikksikre skoleveier og kan sikkert gi gode råd i arbeidet.

Du velger på vegne av ditt barn

Å utvikle gode vaner og god helse skjer i hverdagen. Læringsklare elever har ei god natts søvn, har spist frokost og er i form til å mestre hverdagen. Hvis du gir ditt barn muligheten til å gå eller sykle til skolen tør vi den påstand at du vil gi ditt barn et bedre utgangspunkt for å mestre eget liv. Men valget er ditt. Kanskje kan hele familien ta bena fatt både til skole og jobb?

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags