Taxitilbudet opprettholdes i hele landet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

De siste ukene har flere diskutert endringene som kommer for taxinæringen. Midt i diskusjonene er det mye feilinformasjon og svartmaling.

DEL

Leserbrev

For noen, særlig oss i Nord-Norge, vil den endringen ikke merkes for verken kunder eller drosjesjåfører. Bekymringen for at taxitilbudet slik de kjenner det forsvinner for godt, vil ikke være en realitet.

For å beskytte distriktene har regjeringen valgt å ha eneretter der markedet selv ikke gir et godt nok tilbud. I slike områder kan fylkeskommunene tildele en eller flere løyvehavere enerett til å kjøre drosje i de aktuelle kommunene. Dette gjelder i 384 av 422 kommuner i landet. Av de 384 som er kvalifisert for enerett, finner du alle kommunene i Nord-Norge. Det stemmer med andre ord ikke at det skal bli slutt på drosjer slik vi kjenner dem i Bø, Nesna, Steigen, Lødingen, og forøvrig alle andre steder enn Bodø og Tromsø, og kanskje noen større byer etter hvert. Jeg ser heller ikke for meg at fylkestinget stemmer gjennom fri konkurranse i Steigen, når det ikke er et ønske lokalt. Det gjelder å ha is i magen, særlig i denne saken.

Uber og andre nye drosjeselskap er hjertelig velkommen tilbake til Norge, så lenge de følger norske lover og regler. De må etablere seg som et norsk selskap, og deretter kan de søke løyver eller få innehavere av løyver til å kjøre for seg. De må selvsagt oppfylle alle krav til løyvehaver og sjåførene må oppfylle alle krav som stilles til sjåfører. Regjeringen har lyttet på næringen sitt ønske om enerett, så langt det har latt seg gjøre. Når ikke en gang Bodø, Nord-Norges største tettsted, får flere tilgang på markedet automatisk.

Forutsigbarhet er viktig for næringen, men det er også fornying. Vi kan ikke alltid holde på slik vi har gjort i alle år, bare fordi det er komfortabelt. Da uber først kom til Norge, så vi også en endring til det bedre i drosjenæringen. Det ble lagt mer krefter inn i teknologiske løsninger, og prisene for forbrukerne ble også bedre. Konkurranse er sunt, også for drosjenæringen.

Jeg kjenner ikke den samme bekymringen for drosjenæringen, som den enkelte har vist til forslaget. Tvert imot tror jeg dette vil sikre et godt tilbud for forbrukerne, uansett hvor i landet de befinner seg. Nordland Høyre skal i alle fall være med og sikre at taxitilbudet er godt og tilgjengelig, uansett hvor i Nordland du befinner deg.


Elizabeth Åsjord Sire

Fylkestingskandidat, Nordland Høyre

Vågan

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags