Er naturen i Lofoten virkelig for alle med biler som ønsker å dra på tur?

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Innlegg om den foreslåtte parkeringsplassen i Torsfjord.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er kanskje på tide, eller så har det helt sikkert vært diskutert før:

Er naturen i Lofoten virkelig for alle med biler som ønsker å dra på tur? Har vi og skal vi ha parkering til «alle».

Jeg må innrømme at jeg ikke helt trodde det jeg så da jeg så dette bildet første gang: Ser virkelig ikke alle for et voldsomt, stygt inngrep dette blir i naturen i Torsfjorden? Et forslag ja, men dette håper jeg også bare blir et forslag.

Jeg som Lofoværing selv synes dette området er utrolig flott (faktisk ganske nydelig sett med Lofotpatriotøynene), og er stolt «medeier» og tar med andre besøkende for å vise fram området når jeg får mulighet utenom sesongen helst. Nettopp for at det ikke er noe stort og kommersielt og at jeg kan få vist fram «mitt Lofoten» som er så vakkert.

Uten å inneha så mye innsikt i dette, men kanskje noe såpass stort vil virke mot sin hensikt? At en slik litt mørk og stor parkeringsplass «gravd ut midt i naturen» faktisk vil gjøre parkering lettere, men dette vil vel muligens også gjøre Kvalvika og Fredvang enda mer attraktivt på en litt negativ måte, at enda flere vil ankomme med bil? Kanskje over 200 biler?

Er dette slik vi vil fremtidens fjellturer og turer i naturen her skal foregå? At vi graver oss inn i fjellene og røsker opp i naturen der vi skal løse disse parkeringsproblemene som jo ikke bare er ved Fredvang, men mange andre steder i Lofoten? Hva sitter vi igjen med, av den vakre naturen «alle» ønsker å oppleve og vi som bor her også skal kunne bruke ?

Jeg selv er en stor «fan» av Kvalvika (og av Lofoten generelt..) og har vært der ofte, men da helst utenom juni og juli og delvis august, når det ikke er så mange andre som går samtidig med meg. Nesten hånd i hånd faktisk med ukjente turister, med den turisttettheten det enkelte måneder er her i disse fruktbare turistmessig, men også sårbare områdene våre.

Inngrep i naturen vil det kanskje alltid måttet gjøres, uansett hva vi ønsker for at vi alle skal ha plass. Og sporene etter oss mennesker vil fortsette. Men kan et forslag være at det blir utviklet en stor parkeringsplass et stykke unna området, kanskje ved E10 og havet, før man ankommer Fredvang? Der det kan gå et par, tre faste busser (eller annen transport, kanskje sjøveien?) hver dag i sommersesongen med et par timers mellomrom og de som ønsker kan enten kjøpe billett på forhånd eller bare hoppe på for å kunne ta seg til Kvalvika?

Som fulltidsstudent ved Lofoten Reiselivfagskole i Svolvær dette året lærer vi mye om reiseliv og går mye i dybden. Veldig mye grunnleggende om bærekraft og hvordan lokalbefolkningen skal leve oppi dette reiselivet vårt - og også med turismen som øker år etter år.

Vi er ikke Paris eller Dublin som er store turistmaskiner som for all del er vakre byer, men la meg oppleve det reiselivet på min måte og tre inn i dette maskineriet som er der hvis jeg velger dette. Ikke tving oss her i Lofoten til å bli som «de store» og bli en turistfabrikk slik. Dette gjør meg litt trist i hjertet faktisk, kanskje vi MÅ ta avgjørelser for hvordan det ikke skal være og bli her ute i havgapet i turismen, men også ikke skal være i lokalmiljøet vårt?

Spør om råd, la oss i framtidens reiseliv kanskje få prøve og hjelpe til med å kunne gjennomføre de prinsippene for at et bærekraftig reiseliv skal kunne forene den lokale kontrollen og engasjementet. Samt at vi kan ta vare på den kulturelle rikdommen og landskapets fysiske og visuelle integritet.

Blir dette prosjektet gjennomført så sprenger det bort mener jeg personlig, et fundamentalt viktig prinsipp mht. å gjøre reiselivet økonomisk levedyktig, samt at de sosiale verdiene totalt faller bort i dette.

Der denne parkeringsplassen kanskje skal graves ut er ikke i min hjemkommune, men jeg vil påstå det er en del av min Lofotarv, en del av mine ungers og kanskje barnebarns natur- og kulturarv.

La oss tenke oss godt om før denne arven blir fordelt, vi har bare en natur her. Vi må ta godt vare på den, spesielt for fremtiden og tenke litt mer på at handlingene vi nå utfører vil følge oss for alltid.

Vi kan ikke ta Lofotnaturen vår tilbake når den først er gitt bort eller gravd ut.


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken