Skatt kan ikke alltid være løsningen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevI en kraftsalve av et innlegg går Simon Johnsen (AP) ut mot meg fordi jeg ikke vil ha turistskatt. Simon ymter om at jeg og andre fra Høyre kun er disipler for regjeringen og at ministrene som ikke støtter dette er arrogante overfor Lofoten. Det er trist at debatten skal fylles opp av slik retorikk. Simon hevder at Høyre ikke har noen løsninger for Lofoten. Som eneste parti med to toppkandidater fra Lofoten er det åpenbart at vi vil det beste for vår region.

Hovedgrunnen til at jeg er mot turistskatt er at jeg ikke tror nok en skatt vil løse utfordringene. Det er allerede et høyt nok skattetrykk i Norge. Turistnæringen er en av de aller viktigste næringene i Lofoten, og forutenom fiskeri er det en typisk plass ungdommer finner sin første sommerjobb. Jeg har tro på at kommune og næringsliv kan finne gode løsninger sammen som gagner alle. Det handler ikke bare om å se hinder i veien, men innse at turistnæringen er noe vi i all hovedsak tjener på - ikke taper på.

Høyres løsninger for kommuner med mye turisme er ikke enda en skatt. Turistnæringen legger igjen verdier vi ikke kunne vært foruten. Regjeringen har for første gang på 17 år lagt frem en egen reiselivsmelding som tar for seg konkrete løsninger, det er en bra start.

For Høyre er en av de viktigste løsningene ingen hemmelighet: Vei. Høyre i regjering har brukt store summer på å ta igjen forfallet vi fikk etterlatt på veiene i Nord-Norge, men vi stopper ikke der. For at turister, varer og andre verdier skal komme seg fra A til B trenger vi et parti som vet hvordan vi bygger vei kjapt. Det er politikk som gagner alle.

Kommuneøkonomien har ikke vært så bra som nå siden forrige årtusen. Dyktige lokale folkevalgte i samarbeid med næringslivet er etter vår mening de beste til å finne løsninger som passer for sitt lokalsamfunn. I Vågan ser man for eksempel at kostnadene knyttet til søppelhåndtering bare er en liten brøkdel av hva man tjener inn fra turismen. Derfor tilpasser man seg godt turistsesongen i forveien.

Et annet virkemiddel Høyre ønsker er å lette på skattetrykket, slik at flere verdier blir værende igjen i regionen og kan brukes på lokal verdiskaping. Flere jobber skapes ikke av å skattlegge de viktigste næringene våre i hjel.

Jeg stiller ikke til valg for å være en disippel, men for å jobbe for noe jeg tror på. Regjeringen har allerede bidratt med mye positivt til Lofoten som for eksempel å legge oljevern- og miljøsenter til Fiskebøl og styrket kommuneøkonomien betraktelig. Det jeg synes er rart med denne debatten er de ulike signalene som kommer fra Nordland Arbeiderparti. Den ene uken er de for turistskatt, mens den andre uken er de på forsiden av Lofotposten med en helt annen løsning.

Det jeg kan love at både Jonny Finstad og jeg skal kjempe for Lofotens beste - alltid.

Elizabeth Åsjord Sire

3. kandidat, Nordland Høyre

Svolvær

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags