Vest + Øst = Sant?

De seks kommunene som utgjør Lofoten seiler i forskjellige retninger

De seks kommunene som utgjør Lofoten seiler i forskjellige retninger

Artikkelen er over 3 år gammel

Fylkesmannen har åpenbart et håp om at fastlandet i Lofoten fortsatt kan finne sammen. Det spørs.

DEL

KommentarForrige uke kom fylkesmann Hill-Marta Solberg med anbefalingen til framtidens kommunekart. De få konkrete grepene berører Lofoten i stor grad, og som kjent vil man slå sammen Flakstad og Moskenes med Vestvågøy. Kommuner som har vært en del av en intensjonsavtale om en «Lofoten kommune», men der kun Vestvågøy sa ja. I tillegg vil man avgi Værøy og Røst til Bodø. Også de vil være alene. Men som lederen av kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad, har uttalt er det åpnet for å «skjære gjennom».

Det hele kom neppe som en overraskelse for dem som har fulgt debatten. Det er nesten påfallende stille og reaksjonene har vært forutsigbare. Lufta er ute av ballongen og Stortinget avgjør. Det er nok befriende etter en tidkrevende og vanskelig debatt om en omstridt kommunereform. Samtidig er det liten tvil om at de minste kommunene i Lofoten har utfordringer som må løses. Reform eller ei.

Fylkesmannen hoppet over frieriet fra Vågan til Lødingen. Som sa nei, men der stemningen var at Lofoten var veien om man måtte ta et valg. I Vågan har man tidligere ikke villet utrede sammenslåing, men etter valget i fjor diskuterte man vestover og østover før Lødingen ble landet som eneste samtalepartner i vår, her fikk man også på plass en intensjonsavtale. For Vågan har det åpenbart vært en begrensning at Hadsel ikke ville diskutere så lenge det ikke er sagt ja til en tunnel under Hadselfjorden.

Øystein Ingebrigtsen

Øystein Ingebrigtsen

Resultatet ble nå at de som ikke har kommet noen vei eller har villet ta tak i saken i stor grad har gått «fri». Foreløpig. Ifølge Hill-Marta Solberg foreslår man ikke noe man ikke har tro på vil lykkes og der kommunene ikke har beredt grunnen. Det er likevel merkelig at man ikke er mer offensiv på Helgeland og i Vesterålen, når man peker på at målene med reformen ikke nås og at med «100 prosent frivillighet» blir det ingen endringer. I alle tilfelle må dette være en skuffelse for regjeringens håp om å rufse ordentlig opp. Men Hill-Marta Solberg minnet om at det kommer framtidige prosesser da hun orienterte fylkestinget denne uka. Hun har tidligere pekt på at alle som ikke er foreslått sammenslått har fått mulighet til å jobbe med saken ut året. Kommuner som fatter nye vedtak til da kan da få tilgang på de økonomiske virkemidlene i reformen.

For Vågan har man trukket fram at kommunen vil klare seg bra selv, men at man på sikt vil tjene på å orientere seg vestover i Lofoten.

Øystein Ingebrigtsen, journalist

Lødingen ble både inkludert i rådet om at Vesterålen internt må finne en løsning og selv bedt om å velge en retning på tross av signalene mot Lofoten. For Vågan har man trukket fram at kommunen vil klare seg bra selv, men at man på sikt vil tjene på å orientere seg vestover i Lofoten. Det har politikerne i Vågan sagt nei til. At tida ikke er moden har Fylkesmannen merket seg. Det gjenstår mye med resten av Lofoten er beskjeden derfra. Men det er åpenbart et håp om at øst og vest i Lofoten finner sammen når man argumenterer for sterkere utviklingskraft og samordnet samfunnsutvikling om Vågan etter hvert ser på en sammenslåing med Vest-Lofoten.

Men er det realistisk på kort sikt? Neppe uten tvang. Avstanden mellom øst og vest trenger ikke nødvendigvis øke som følge av en ny og større kommune i vest. Men man er fortsatt et stykke fra hverandre og ganske ulike, selv om det er lyspunkter. Og selv med felles utfordringer i en felles region er kamp om arbeidsplasser, etableringer, ressurser og status fortsatt til stede. Det er et like stort paradoks i dag som det alltid har vært. I høst er også utredningen om flyplass på Gimsøy ventet. Det kan gi ytterligere turbulens.

Dersom det blir ny kommune i vest, vil også en ny runde med navnedebatt følge. En «Lofoten kommune» uten Vågan kan forsterke paradokset i en region som må evne å dra sammen for å finne gode løsninger. Spesielt sommerens store diskusjon er betegnende: Tilrettelegging av infrastruktur og gode løsninger for å kunne leve av reiseliv i fortsettelsen. Merkenavnet Lofoten er ganske uavhengig av kommunegrenser og Fylkesmannen skriver også i kapitlet om Vågan at det er behov for mer helhetlig og samordnet samfunnsutvikling for å utvikle Lofoten som region og at færre kommunegrenser vil bidra til dette. – Lofoten er en sterk merkevare og kommunene vil profittere på samhandling for å få styrket utviklingskraft i regionen, slår man fast.

Men en eventuell navnedebatt er å foregripe en hel rekke begivenheter. Værøy-ordfører Dagfinn Arntsen peker på at det er valg høsten 2017. Hvor mye Stortinget og regjeringen tør å «skjære gjennom» fram til da er et godt spørsmål. Foreløpig er det mer kaos enn kos i kommmunekartet.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags