Åpent i Flakstad før valget

FLAKSTAD: Hvem skal samarbeide med hvem i Flakstad? Valgduellen ga ingen svar.

FLAKSTAD: Hvem skal samarbeide med hvem i Flakstad? Valgduellen ga ingen svar.

Lite skiller partiene i Flakstad politisk. Det gjør ikke kampen om posisjoner etter valget enklere.

DEL

MeningerEn liste skiller seg ut, «Lofotlista – ja til kommunesammenslåing i Lofoten». Som navnet sier går den til valg med sammenslåing som hovedsak. I første omgang med Vestvågøy, deretter å samle regionen til ett kommunerike. Ifølge programmet vil lista søke samarbeid med dem som støtter kravet om å starte et nytt arbeid med intensjonsavtale for sammenslåing av kommunene i Lofoten.

Det kan synes som ingen vinnersak i en kommune der over 60 prosent i 2016 stemte mot å legge ned Flakstad. Det virker heller ikke som noen vinnersak i forhandlinger med de øvrige partiene. Ap, Sp, SV og Flakstad Distriktsliste (FD) avviser sammenslåing.

UL Lysbøens valgduell på Ramberg torsdag ga få svar om hvem som skal samarbeide med hvem etter valget mandag. Valgresultatet vil selvsagt legge føringer. Det gjør også den tidvis turbulente perioden som kommunestyret har bak seg, der Ap, Flakstad Distriktsliste og MDG har utgjort flertallet, og Senterpartiet mindretallet. Ved valget i 2015 fikk Sp kun 21 færre stemmer enn de tre i posisjonen til sammen, 292 mot 313.

Politisk er skillet lite mellom Ap, Sp og SV i Flakstad. Programmene er noenlunde sammenfallende om fiskeri, landbruk, reiseliv og kommuneøkonomi. De tre partiene er også identiske med dem som styrte landet mellom 2005 og 2013. Flakstad Distriktsliste deler også mange av standpunktene.

Men politikk er ikke bare sak. Politikk er også personkjemi og ønske om makt, først og fremst representert gjennom å ha ordfører. Og muligheten til å sette sitt partis preg på utviklingen.

Alle forventer at Senterpartiet blir størst. Brakvalget i 2015, og partiets voldsomme framgang det siste året over hele landet, demper ikke optimismen blant Sp-erne i Flakstad om rent flertall, og Trond Kroken inn på ordførerkontoret. Uten rent flertall regner flere av kandidatene at det blir kroken på ordførerdøra for Flakstad Sp. Forhåpningene til at de andre parti/lister vil samarbeide er mildt sagt liten.

Valgresultatet vil naturlig nok ha avgjørende betydning for hvem som blir ordfører. Holder Ap stillingen, og det blir et flertall uten Sp, er det trolig duket for fire nye år for Hans Fredrik Sørdal.

– Vi må kunne samarbeide bredt til det beste for Flakstad. Jeg liker ikke å snakke om posisjon og opposisjon, sa Kristine Friis (FD).

Etter valget vil det meste handle om nettopp posisjon. Den politiske kulturen, respekten for uenighet og ønske om felles løsninger avgjør samarbeidsklimaet når valget av ordfører og varaordfører er gjort.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags