Kjære folk i Vestvågøy!

Salvador 2017

Salvador 2017 Foto:

Av
DEL

LeserbrevTar dere imot en utfordring? Tør dere å gå en ny vei? Det enkleste er selvfølgelig å fortsette som før. Men er det det beste? Jeg skal illustrere med et par eksempler.

Etter noen år med slavehandel, var det flere og flere som reagerte på den umenneskelige behandlingen slavene fikk, og det urettferdige i at noen blir behandlet som hunder og andre som konger. Det dannet grunnlaget for borgerkrigen i USA. Men fremdeles er det mange i sørstatene som mener at de svarte er mye mindre verdt enn hvite. Det tar tydeligvis tid før folk våkner. Å holde på sine privilegier ser ut til å være en gjenganger i historien med tanke på å beholde uetiske og umenneskelige praksiser.

Under den andre verdenskrig hadde en god del tyskere fått den forskrudde ideen for seg at de var av en overlegen rase og alt annet var avskum. Det er en kjent psykologisk strategi, når du vil fjerne all varme og empati ut av likningen, og allerede ha plassert de andre i en annen kategori.

Med tanke på hvordan vi behandler naturen, ser vi en del fellestrekk. Det er ideen om at vi er naturen overlegen, som gjør at vi ikke anerkjenner og dermed ikke opplever empati når vi ødelegger den. På samme måte som tyskerne var likegyldige og til og med nøt å skyte noen i nakken.

Vi bør kanskje ikke heller glemme at det er natur vi er vi også, innerst inne, og at all destruksjon av det vi har kjær rundt oss, også rammer oss selv.

Så hva er veien ut av de uheldige praksisene? Vi mener vi bør få en overgang til et økonomisk system som begynner å operere innenfor de gitte økologiske rammene. Første skritt er å senke forbruket. Hva skal vi med alt skrotet uansett? I Sverige fant de i en undersøkelse at hvert barnerom i gjennomsnitt hadde 400 barneleker. Hvorfor ikke ha 10 av god kvalitet i stedet? Kanskje til og med produsert lokalt?

Neste skritt er å begynne å bruke teknologi som er klimavennlig. Få ned utslippet av klimagasser. Her kan kommunen spille en vesentlig rolle ved å vekte miljøkrav høyere enn det de gjør i dag. Kommunene kjøper samlet sett for flere hundre milliarder kroner og kan bli en «gamechanger».

En spesiell bekymring er jordbruket. Langvarig bruk av sprøytemidler, kunstgjødsel og kraftfor har hatt veldig mange uheldige konsekvenser. Når kommunen begynner å kjøpe inn økologisk mat i stedet for konvensjonelt dyrket, kan det gi et kjempeløft for jordbrukere som går over til å dyrke økologisk. Høyt kjøttforbruk og vekst i etterspørsel etter proteinrik mat, spesielt fra en voksende middelklasse i Kina og India, har ført til voldsom avskoging fordi produksjon av kjøtt totalt sett legger beslag på enorme områder. Det er selvfølgelig et slag i ansiktet til en kjøttelskende befolkning. Men prøv en god og fet veggisburger, den kan til og med bli bedre og mer interessant enn den gode gamle, svidde og fettdryppende burgeren.

Godt valg og god countryfestival!


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags