DEBATTINNLEGG: Gatelys på Vestvågøy

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er forsåvidten enkel logikk i at gatelys er veieiers ansvar. På dette nærmest formelle grunnlag vil kommunen kun ta ansvar for gatelys langs kommunale veier og frasi seg alt ansvar for veibelysning forøvrig.

Tilsvarende er det vel når det gjelder sommer- og vintervedlikehold av selve veien, herunder asfaltering.

Den som er så heldig å bo langs en vei som kommunen tilfeldigvis, en eller annen gang har overtatt, får dekket alle veitilknyttede utgifter av kommunen. Øvrige innbyggere, med fysisk helt likeverdige veiløsninger, må dekke de samme utgifter, herunder gatelys, selv. Flere betaler mer til drift av vei og lys enn de betaler i eiendomsskatt.

For noen år siden fikk jeg opplyst at utgiftene til kommunale veier var like store som eiendomsskatten samlet. Tallene trenger ikke å stemme nå, men poenget er at alle betaler, men det er helt ulikt hva innbyggerne får igjen.

Det er en slags enkel logikk i at Vestvågøy kommune bare skal ta ansvar for å lyse opp kommunale veier. Men er det rimelig og rettferdig ? Er det ikke mer realt å fokusere på folket som bor langs veiene enn på selve veien, og likebehandle alle innbyggere som bygger, bor og bidrar i kommunen ?


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags