Gå til sidens hovedinnhold

Del informasjon eller begrens innreise til Lofoten

Enten må kommuneoverlegene få full tilgang til informasjon på tvers av kommunegrensene, eller så må innreise til Lofoten vurderes regulert før sommeren.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Lofoten har så langt kommet utrolig heldig ut av 15 måneder med koronaepidemi. Overraskende heldig vil vi si – all den tid vårt vakre øyrike er et yndet reisemål. I fjor sommer kom de norske turistene trillende i lydløse elbiler i et antall så stort at de i sum kompenserte for bortfallet av utenlandske turister. Hoteller, restauranter, butikker, parkeringsplasser og turstier var tidvis både godt og tett befolket. Uten registrert "turist-smitte". Nesten for godt til å være sant, men desto mer gledelig.

Nå står vi foran en ny sommersesong. Langhelger i mai, pinsen inkludert, var et frampek på hva vi har i vente. I normale tider gleder vi oss over Lofotens attraksjonskraft. Turister som kommer hit og legger igjen en stor del av feriebudsjettet sitt, skaper omsetning, arbeidsplasser og skatteinntekter. Et yrende folkeliv og en puls som mange langt større steder og byer bare kan drømme om, blir som ekstragevinster å regne.

Med tidvis betydelig smittetrykk rundt oss i nærregionene Sør-Troms, Ofoten og Salten, er alle bobilene som ruller inn til øyriket på fredagene, en ukentlig påminnelse om den risikoen vi løper for et lokalt utbrudd som følge av importert smitte.

Mobiliteten vi har sett de siste helgene, er ingenting mot det som venter om en knapp måned. Da har skoleferien begynt, strømmen av norske turister i gang.

Da er det grunn til å bekymre seg over erfaringene som er høstet etter at en skoleklasse fra Saltdal ankom Lofoten på leirskoleopphold andre pinsedag. Av et reisefølge på 24, var fire av elevene nærkontakter som følge av smitteutbruddet i Saltdal kommune. Elevene rakk å ta ferge fra Bodø til Lofoten før smittesporerne kom fram til at leirskolefølget inneholdt fire definerte nærkontakter som skulle i karantene.

Den lykkelige omstendigheten i historien, er at reisefølget ble stanset før de flyttet inn på leirskolen på Borg.

De neste trekkene har store minustegn foran seg: I en operasjon styrt fra reisefølgets hjemkommune Saltdal, besluttes det at hele klassen, reiseledere inkludert, flyttes fra Vestvågøy, over kommunegrensen til Vågan. I Svolvær innlosjeres de på Thon-hotellet.

Alt dette uten at kommuneoverlegen i Vågan vet noe. Han hører om tilfellet på Borg på radio, leser om det i Lofotposten, og slår seg til ro med at dette ikke er hans sak. Kommuneoverlegen blir ikke informert eller involvert før hotelldirektøren på Thon ringer og søker råd idet karanteklassen er på vei. Til hotellet hans.

Les også

Kommuneoverlegen fikk karanteneklassen i fanget: – Jeg mener det var en særdeles dårlig løsning å flytte klassen fra en kommune til en annen

La oss gå én måned fram i tid: Se for deg en situasjon hvor flere enkeltgrupper – familier eller vennegjenger – fra ulike kommuner får påvist smitte under sine opphold i Lofoten. Se videre for deg at deres respektive hjemkommuner skal styre de smittede over kommunegrensene i Lofoten uten at våre lokale fageksperter er informert – langt mindre involvert... La flere av smittetilfellene i det tenkte eksempelet skje samtidig og på ulike steder, og kaoset er komplett!

Det sier seg selv at dette er et scenario som aldri må få utspille seg i det virkelige liv. Mangelen på kommunikasjon og samhandling på tvers av kommunegrensene, må aldri gjenta seg. Vi tar for gitt at Statsforvalteren tar tak i situasjonen, trekker lærdom ut av kommunikasjonsklusset, involverer alle parter og etablerer et system hvor våre kommuneoverlegene vet alt som rører seg med smitte- og karantehåndtering før alle oss andre. Turistenes postnummer og kommunetilknytning kan ikke være til hinder for en forsvarlig informasjonsutveksling mellom helsepersonell som skal sikre liv og helse. Om det er slik, må noen fortelle oss det. Da bør kanskje innreise til Lofoten reguleres?

Les også

Visste om smitteutbruddet flere timer før bussen dro til Lofoten: – Veldig frustrerende

Les også

Samler elever fra flere kommuner: – Det er egne regler som gjelder for leirskoler

Kommentarer til denne saken