Det tyske selskapet Wintershall DEA fikk nylig tillatelse fra Miljødirektoratet til prøveboring ved Trænarevet, som ligger sør for Lofoten. Den aktuelle lisensen ligger 83 kilometer sør for Lofoten.
Markerte på Henningsværbrua mandag
Mandag holdt Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Extinction Rebellion Norway og Infinitum Movement markering mot tillatelsen, hvor det var et sted mellom 20 og 30 mennesker som hadde møtt opp for å delta på demonstrasjonen.
- Vi i Folkeaksjonen ser på dette som en trussel mot vårt område. Eventuelle utslipp eller aktivitet fra virksomheten vil påvirke det området vi har kjempet for å holde oljefritt i de 10 årene Folkeaksjonen har eksistert. Vi ser på det som en trussel. Selv om det er utenfor Lofoten, så er det så nært at vi ønsker å advare mot virksomheten. Det er det det handler om. Det viser hvor hardt press det er i området, og dersom det under prøveboringen skulle tilsi at det finnes olje der, vil presset bli enda større, sier leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Odd Arne Sandberg.
Se videoklipp fra aksjonen her (den er laget av aksjonistene og Lofotposten viser deler av videoen)
Elisabeth Færøy Lund deltok på markeringen i regi av Folkeaksjonen. Hun forteller at demonstrantene har hoppet i havet, og hatt folk på surfebrett og våtdrakt under Henningsværbrua mandag. Bannere med budskap som «leve havet» preget brua mandag kveld.
- Jeg må si de velger et strategisk tidspunkt å komme med tillatelsen på, når det er fellesferie og slikt. Vi vil vise at det ikke er akseptabelt. Det er veldig nært Lofoten, og det vil påvirke oss like mye, dersom det skulle skje noe, sier Færøy Lund.
- LEVE HAVET!, roper Markus Wegge fra Kabelvåg og så hopper han over rekkverket til Henningsværbrua. Der nede, i vannet, svever hans støttespillere med et stort banner, også med teksten "Leve Havet".
Før han hopper, sier Wegge: - Hvem trodde ikke at da Arbeiderpartiet endelig kom til å snu i april, at Lofoten, Vesterålen og Senja ville forbli fri fra oljeindustrien? Men nå får den tyske Wintershall DEA en tillatelse til å lete etter olje helt på grensen av det beskyttede området, bare 80 kilometer fra Røst og nær det sårbare Trænarevet. Med en lekkasje skyller oljen umiddelbart inn i Vestfjorden, til den fiskerike grunnen som må beskyttes.
Vil holde saken varm
For Folkeaksjonen er slike markeringer særs viktige.
- Det er viktig med slike markeringer, særlig frem mot valgkampen, at vi får et fokus på dette. Kommune- og fylkestingsvalget nå i høst legger grunnlaget for det som skjer ved Stortingsvalget i 2021, og da er det viktig med politikere som holder våre faner høyt. Det er viktig at vi viser oss, og holder saken varm. Ved Arbeiderpartiets vedtak om nei til oljeboring i Lofoten, ble det en slags seier for oss. Vi vil kjempe videre, og Folkeaksjonen lever i beste velgående. Vi skal være på hugget, sier Sandberg.
Virksomheten som bekymrer
Sandberg er ikke så opptatt av at det er et tysk selskap som skal gjennomføre prøveboringen, og understreker at det er selve virksomheten som bekymrer.
- Det er ikke ulovlig det som nå skjer. Men, det er så nærme, at vi stiller oss veldig skeptiske til prøveboringen, og advarer igjen mot at virksomheten kommer i gang. Det spiller ikke noen rolle om det er et tysk, norsk eller engelsk selskap, det er virksomheten vi bekymrer oss for, sier Sandberg.
For å få mest mulig oppmerksomhet om saken ble aksjonen lagt til broen til Henningsvær, hvor turister strømmer til disse dagene og en godt besøkt festival har startet. Gruppen filmer og fotograferer alt og håper å skaffe den nødvendige medieoppmerksomhet.