Den koronasmittede pasienten er fra Vågan: – Alle nærkontakter er satt i karantene

Pasient: En pasient som var lagt inn på Nordlandssykehuset Lofoten ble onsdag kveld bekreftet smittet av korona-viruset.

Pasient: En pasient som var lagt inn på Nordlandssykehuset Lofoten ble onsdag kveld bekreftet smittet av korona-viruset. Foto:

Den første personen med bekrefta korona-smitte i Lofoten er fra Vågan. Ordfører Frank Johnsen sier kommunen er forberedt på å håndtere flere syke fremover.

DEL

Onsdag kveld bekreftet Nordlandssykehuset at en pasient ved sykehuset på Gravdal hadde testet positivt for korona.

– En inneliggende pasient ved Nordlandssykehuset Lofoten har i dag, 18. mars, positiv test på covid-19. Det er iverksatt smitteoppsporing blant alle som har vært i kontakt med pasienten, og de som har vært i nærkontakt med pasienten blir satt i karantene, viste sykehuset til i en pressemelding.

Fra Vågan

Kommuneoverlege Jan Håkon Juul bekrefter torsdag at pasienten er fra Vågan. Det er snakk om en mann over 60 år, opplyser han.

– Jeg ble oppringt onsdag ettermiddag angående en pasient som ble lagt inn på sykehuset mandag, det var da med mistanke om noe som ikke hadde noe med korona å gjøre. Så er det tatt en prøve som ble positiv, den ble tatt basert på kriteriene for testing.

Dermed ble det umiddelbart satt i gang et arbeid for å kartlegge alle nærkontakter til personen.

– Jeg fikk tak i alle nærkontaktene i går kveld og satt disse i karantene. De er alle friske, sier Juul.

Totalt 13 personer er definert som nærkontakter og er satt i karantene i to uker.

– Alle disse skal være i karantene, sier legen og påpeker at det ikke gjelder de øvrige i husstanden til en nærkontakt.

Noen av nærkontaktene har vært i kontakt med personen for mer enn to uker siden. Juul sier deres karantenetid har gått ut.

Kommuneoverlegen sier de som enda er i karantenetida straks skal ta kontakt med ham dersom de utvikler symptomer. Alle er også gitt beskjed om å holde avstand.

– Alle har fått streng beskjed om å holde avstand til andre, det er også praktisk mulig å holde avstand i husstanden, understreker legen.

Med nærkontakter menes personer som har hatt tett kontakt med en person som er bekreftet syk med covid-19 fra 24 timer før symptomdebut, skriver Folkehelseinstituttet.

Man regnes som nærkontakt i 14 dager fra og med siste kontakt med det bekreftede tilfellet.

Kom sørfra

Det er også jobbet med å spore opp hvor smitten kommer fra. Den skal være kommet til Lofoten fra Sør-Norge etter 2. mars, sier kommuneoverlegen.

Det har skjedd før datoen Lofoten og Vesterålen innførte karanteneregler for alle som har vært i Sør-Norge.

14 mars innførte regionen regler som tilsa at alle som hadde vært i Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestland fra og med 10. mars måtte i to ukers karantene.

– Dette bekrefter at det vedtaket vi gjorde med intern smitte i Norge var fornuftig, sier Juul.

Juul sier videre at den smittede personen kan ha vært i kontakt også med andre siden dette strekker seg over en lang periode.

– Det har vi ikke oversikt over og det kan vi ikke klare å ta hensyn til. Vi må forholde oss til de vi vet er nærkontakter, de mener vi at vi har fått tak i alle sammen.

Han kan ikke kommentere tilstanden til den smittede.

Nordlandssykehusets kommunikasjonssjef Randi Angelsen sa onsdag kveld at de ikke gir ytterligere kommentarer om pasienten.

Flere tiltak

Jan Håkon Juul sier kommunen nå jobber for å håndtere en situasjon der tallet på smittede i kommunen stiger for hver uke.

– Vi jobber beinhardt for å organisere oss slik at hvis en lege blir smitta har ikke den legen vært i kontakt med andre leger og helsepersonell. Det er aller viktigst akkurat nå.

Målet nå er å få på plass to legevakter. Den ene skal håndtere alle som har feber, hoste, mistanke om smitte og luftveisinfeksjoner. Den andre skal håndtere alle andre saker.

– Inntil videre skal alle ta kontakt på telefon og vi har etablert en egen poliklinikk på Vågan lokalmedisinske senter som tar seg av luftveisproblematikk.

Det nye koronaviruset fører til luftveisinfeksjon og kan gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom. Feber og hoste er de vanligste tegnene på infeksjon, opplyser helsemyndighetene.

– Vi er forberedt

Ordfører Frank Johnsen i Vågan sier kriseledelsen har diskutert saken torsdag.

– Vi jobber nå med å skjerme nøkkelpersonell. Vi regner med at nå starter denne situasjonen her. Ut fra beregningene kan vi regne med en topp her om seks uker.

– Er dere godt forberedt til å håndtere dette?

– Ja, jeg tror vi er så godt forberedt som vi kan være. Vi jobber med alternativ plassering av dem som ikke får plass på sykehuset og vi forventer også at sykehuset vil måtte skrive ut pasienter raskt. Vi prøver å rigge oss best mulig.

Kommuneoverlege Jan Håkon Juul viste onsdag kveld til at Vågan kommune beregner et mulig behov for sykeplass til 90–100 fra Vågan.

Et alternativ for å etablere eget sykehus er Våganhallen for å huse syke. Kommunen har også fått tilbud fra reiselivsbedrifter som vil stille med rom og hytter ved behov.

Torsdag ettermiddag var det totalt 15 tilfeller i Nordland. Totalt er det ifølge en oversikt i VG nå 1704 bekreftede tilfeller i Norge og syv dødsfall.

I Vesterålen er det tre tilfeller i Hadsel og ett tilfelle på Sortland.

Artikkeltags