Den julegaven du nå kan sende til en ukjent ukrainer, eller en ukrainsk familie, er mest sannsynlig den viktigste julegaven du gir denne jula. Ukraina er nå delvis strømløst, uten stabil vannforsyning, og angrepene fra Russland stopper ikke.

Ukraina har samme vinteren som oss, og tidvis har de det enda kaldere. Prøv å se for deg at strømmen gikk nå, og ikke kom tilbake! Mange ukrainere bor i leiligheter uten alternativer til elektrisk oppvarming. De sakene vi leser om ukrainere som gruer seg til å fryse er dessverre helt sanne.

Vi siterer fra VG, som har møtt utenriksminister Anniken Huitfeldt i Kyiv:

- I et bitende kaldt Kyiv, har utenriksminister Anniken Huitfeldt fått oppleve hvordan ukrainere frykter å fryse uten å ha varme, strøm og vann. Hun lover at Norge skal støtte landet frem til krigen mot Russland er vunnet, skriver VG.

Hjelp fra folk til folk er derfor av avgjørende betydning.

Posten i Norge og det ukrainske postverket, Ukrposhta, samarbeider nå om en løsning som gjør at vi nordmenn kan sende julegaver gratis til Ukraina. Vi velger selv hva vi vil legge i pakkene, men Posten foreslår tørket mat og hermetikk, nøtte- og proteinbarer, tørket frukt, pasta, supper, pureer, kondensert melk og søtsaker, baby-mat og mat til husdyr. Samt en rekke andre produkter som du finner mer om på postens hjemmeside posten.no.

Har du økonomi til det, er blant annet powerbanker anbefalt å sende. Å kunne ha strøm på mobilen kan være av stor betydning for de som nå befinner seg i Ukraina.

Lofotposten har snakket med den ansvarlige for postpunktet hos Coop Extra i Lofotsenteret, Marit Olsen. Hun forteller at det er en ukomplisert prosess for å få levert pakka gratis. Noen tastetrykk på mobilen er alt som skal til, og hvis du ikke er helt bekvem med det, så spør naboer, barn eller barnebarn om hjelp til registreringen. Vi føler oss trygge på at alle medarbeidere som betjener postpunktene i Lofoten er hjelpsomme når du kommer for å levere Ukraina-pakka.

Det viktigste du kan gjøre er å finne fornuftige produkter å legge i pakka, samt sørge for at vekta er under 20 kilo.

Vi i Lofotposten legger til, for egen regning, at det er nykjøpte butikkvarer som skal i pakka. Brukt kan i mange sammenhenger være like bra som nytt, men ikke til dette formålet.

Lag til ei pakke som kan være et ørlite lys i mørket.