Gå til sidens hovedinnhold

Den vriene åpenheten

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Moskenes kommune har brukt Facebook som en informasjonskanal om likt og ulikt. Det er de ikke alene om, men i det siste har det utviklet seg til en krevende situasjon.

Bakgrunnen er en debatt med påstander om inndeling av barna i barnehagen i to grupper, der den ene gruppen kom fra familier uten norskspråklige foreldre. Det er en inndeling ordføreren har avvist.

Saken ble ytterligere tilspisset da kommunedirektør Steinar Sæterdal varslet anmeldelse etter at det ble gjort og delt skjulte opptak fra et møte i barnehagen. I møtet fremkom det sensitive personopplysninger. Omfanget og detaljer i denne saken er ikke kjent.

I dag, torsdag, har ordføreren kalt inn til et ekstraordinært kommunestyremøte. Facebook-siden til kommunen er en av sakene.

- Det har vært skrevet en del ting der som vi ikke ønsker. Jeg vil nå ha kommunestyret med på hva vi ønsker med denne informasjonskanalen, og få klare regler, sier ordfører Lillian Rasmussen.

I tillegg blir også opptakene fra møtet drøftet.

Saken i Moskenes demonstrerer hvor vanskelig det er for offentlige myndigheter å diskutere alle typer saker i åpne fora.

I Lofotposten ber vi fra tid til annen om innsyn i hemmeligstemplede dokumenter. Noen blir avslått, men får vi innsyn er det ofte med sladding av personopplysninger - fordi offentligheten skal kunne opplyses om et tema, uten at personvernet krenkes.

Vi vurderer også nøye hvor detaljert vi kan være i slike saker.

Det er viktig for det offentlige å ha god dialog og god informasjon til innbyggerne. Åpenhet er avgjørende, kommunen må og skal tåle kritiske spørsmål om alt de driver med. Det må ligge fast uansett hva debatten torsdag ender med.

Men det bærer galt av sted hvis forventningen er at kommunen skal svare detaljert på Facebook i saker som involverer taushetsbelagte opplysninger. Samtidig må kommunens ledelse være lydhøre og erkjenne et stort informasjonsbehov.

Under koronakrisen har Vestvågøy-ordfører Remi Solberg og Vågan-kommunelege Jan Håkon Juul spesielt stått for en stor grad av åpenhet i alle kanaler. Effekten av det kan ikke undervurderes.

Sosiale medier fungerer bra for å gi informasjon til mange. Det blir langt mer krevende andre veien. Det krever aktiv oppfølging og konsekvent holdning, og forståelse, for hvilke innlegg som slettes og hvordan en kan gi svar.

Det vil være grovt kritikkverdig å bli for slepphendt med folks privatliv, eller å skape en arena der det ikke reageres tidsnok på uakseptable ytringer og karakteristikker.

Å diskutere hvilke vurderinger fagfolk gjør av enkeltpersoner i en barnehage eller institusjon er ikke det samme som å tipse om et ødelagt gatelys. Det burde også være åpenbart.

I en situasjon med krevende økonomi og mange utfordringer er det spesielt viktig at kommunens ledelse greier å skape god dialog og tillit. Den siste tids hendelser viser at det er nødvendig å ta den debatten på alvor.

Kommentarer til denne saken