Gå til sidens hovedinnhold

Denne lofotkommunen har over 63.000 kroner i forbruksgjeld per innbygger

Artikkelen er over 1 år gammel

En sak publisert av E24 viser at det er landets nordligste fylke som har størst forbruksgjeld per innbygger, men en kommune fra Lofoten sniker seg inn på «pallplass».

– Det er ikke uventet at forskjellene er store når man ser på total gjeld i kroner, men det er et spenn på nesten 10.000 kroner i gjennomsnitt per innbygger fra fylket øverst til nederst, sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret til E24.

Kommunen som har den tvilsomme æren over å ligge øverst på statistikken over forbruksgjeld er Gamvik i Troms og Finnmark. Her har innbyggerne i gjennomsnitt en forbruksgjeld på over 67.000 kroner. På den andre enden av skalaen finner vi Valle kommune i Agder. Her er gjennomsnittet 15.000 kroner per innbygger.

Ifølge E24 er Trøndelag fylket med det laveste gjennomsnittet. Den høyeste rentebærende gjelden per innbygger har Troms og Finnmark med et gjennomsnitt på om lag 42.000 kroner per innbygger. I det hele har fylket 16 av de 30 øverste kommunene i oversikten.

Men Nordland er også representert på topplisten. På tredjeplass finner vi Værøy, med et gjennomsnitt på 63.299 kroner per innbygger. Andre kommuner i nærheten inkluderer Lødingen på 15. plass, med et snitt på 50.305 kroner per innbygger, og Hadsel på 30. plass med et snitt på drøye 45.000 kroner per innbygger.

Selv om tallene er høye, har den samlede usikrede gjelden i Norge blitt redusert etter at koronapandemien kom til landet.

Den rentebærende usikrede gjelden har falt fra 170,6 milliarder kroner den 12. mars til 162,8 milliarder kroner den 15. juni, ifølge Gjeldsregisteret.

– Det er naturlig at folk blir mer forsiktig med pengene når situasjonen har vært som den har vært. Man kjøpte ikke dyre reiser og varer da tiltakene var på det strengeste. Nå ser det ut til at nordmenn igjen bruker penger, sier Årrestad til E24.

Kommentarer til denne saken